Naptár

Betöltése

Céljuk az értékteremtés

2016. Július 11.
7 éve
 
A VUKE öt évvel ezelőtt alakult meg, mondhatni a semmiből teremtették meg annak alapjait, hogy – a sportág népszerűsítése érdekében – játékszert adjanak a kosárlabdát kedvelő gyermekek kezébe. Későbbi játékos-toborzások, tornaterem-keresések és szerelés-vásárlások után kirajzolódott számukra egy szakmailag járható út, aminek középpontjában azóta is a fiatalok képzése, versenyeztetése és főként nevelése szerepel. Miután végiggondolták az oktatást, meghatározták a fejlesztési tervet. Végül közös nevezőre jutottak, miszerint a kitűzött célokat csak akkor érhetik el, ha a tréningsorozatok új szemlélet és új források bevonása mentén kezdődnek el.

A széles tömegbázist kialakító – és különösebb eredménykényszer nélkül működő – műhely immár hat korcsoportos gárdát számlál: száznál is több, nyolc-tizennyolc év közötti igazoltat. Az előző szezonban – tizennégy fővel – elindítottak egy U9-es, úgynevezett előkészítő osztályt. Az ide járó kicsik nem neveztek szervezett keretek között íródó pontvadászatba, lévén, mindenekelőtt az alapokkal ismerkedtek. Az U11-esek a Kenguruk, ők – a legkisebbekhez hasonlóan, Petőfi Lajos irányítása mellett – a Rózsa iskolában dolgoznak. Az együttes a régiójában harmadik lett. Az U12-es gyermek- és az U14-es serdülőgárda a Belvárosi Tornateremben „húzza az igát”, előbbiek a területi sorozatukban az ötödik, míg utóbbiak a régiójukban a negyedik helyet szerezték meg. Mindkét társaság foglalkozásait Lőrincz Alex felügyeli. Az U16-os kadettok az Egyetemi Tornacsarnokban, az U18-asok pedig a Vetési gimnáziumban munkálkodnak. Előbbiek a régiós vetélkedésükben az ötödik pozícióban végeztek. Az edzéseiket Simon László koordinálja. A Novák Patrik, Szeifert Zalán és Kálló Nándor nevével fémjelzett U20-as juniorok a mezőnyükben nyolcadikak, míg az NB II-es felnőtteknél kilencedikek lettek. A nyugati „blokkban” muzsikáló alakulatokat Sipos Ádám dirigálta, miközben az egyetemi közösséggel Mérész Csaba szorgoskodott.

– Az utánpótlás-nevelés egyik alappillére a széles tömegbázis kialakítása, ami a tehetségek kiválasztásának lehetőségét és a sportág keresettségét biztosítja. Ha jól „merítünk”, majd a tehetséges gyerekekkel jó feltételek között dolgozunk, eredményes lesz a munkánk. Első körben jól szerepelnek a korosztályos bajnokságokban, később pedig jól képzett ifjakat adhatunk a felnőtt alakulathoz – jegyezte meg Petőfi Lajos. A VUKE szakmai vezetője közölte: fontos, hogy a kevésbé ügyes fiatalok is maradjanak a rendszerben, így a kosárlabdázás valamely fajtáját űzzék, támogassák és/vagy kövessék. Ezért is keresik annak lehetőségét, hogy a helyi testnevelők „delegáljanak” feléjük rátermett diákokat, akik Kámán Tamásék követői lehetnek. Az A-csoportos klubok háttérbázisához – korosztályonként, nem ritkán – tíz-tizenkét csapat tartozik. Ők hetente négy-öt, míg az akadémiai központok hat-hét edzéssel képzik az ifjakat. A fejlődés, illetve a versenyképesség érdekében ezt szem előtt kell tartanunk, tehát a mostaninál – ami hetente két-három foglalkozást takar – több gyakorlási lehetőségre lenne szükségünk. Kérdés, hogy a fiúk és a szüleik miként állnak mindehhez.

A VUKE-nál színvonalas képzés zajlik, az együtteseik jó úton járnak, a játékosaik különböző szintű fejlődésen mennek át. Jóllehet felkészültek a további küzdelmekre, az eddigi edzésszám nem érte el a magasabb szintű kalkulusok eléréséhez szükséges szintet. – A tevékenységeinkből megtartanánk minden olyat, ami jó – folytatta a szakmai vezető. A játékos-bázis további szélesítésén túl azon fáradozunk, hogy megfelelő edzésfeltételeket teremtsünk meg a fiataljainknak, illetve együttműködésben legyünk az oktatási intézményekkel. Lényeges, hogy tovább javítsuk szakmai munkánk színvonalát, miközben elvárjuk edzőink folyamatos szakmai előre-menetelét, amit egyúttal segítünk is. Egységes, egymásra épülő edzésterv alapján dolgozunk. A fiatalok rendszeres visszajelzést kapnak a teljesítményükről, az előrehaladásukról: felmérések, gyakorlások, derbik utáni egyéni értékelések útján. Az elmúlt években mindnyájan értékes tapasztalatokat szereztünk: a kellő összefogásnak, valamint a kitartó és kemény munkának meg lett az eredménye. A jövőben magasabb szintre emelnénk a sportolóink elméleti képzettségét és tudatosságát – a játékelemek elsajátításában és alkalmazásában.

– Jól eső érzés, hogy sok családtag kíséri el a csemetéjét az összecsapásokra – tette hozzá Petőfi Lajos. Az ilyen közös élmények magasabb szintre emelik a nálunk zajló képzést. A VUKE-ban ugyanis nem csak az eredményesség számít. Legalább ennyire sarkalatos, hogy a nebulók – kulturált körülmények között – testben és fejben is fejlődjenek. Olyan sportolókat szándékozunk nevelni, akik az élet minden területén megállják a helyüket. Emellett célunk az értékteremtés, hogy a legjobbak, az arra érdemesek a legmagasabb szintig eljussanak. A sorainkból már többen bemutatkozhattak az NB I/B-s HOYA-Pannon Egyetem Veszprémben, s mint hírlik: ősszel a 16 éves Szűcs Péter is követheti őket a sorban.

A VUKE-nál dolgozó szakemberek azon vannak, hogy javuljon a csapatok versenyképessége és a kosárlabda a királynék városában még népszerűbb legyen. – A tabellákon folyamatosan lépdelünk felfelé, a csatákon mind kiegyensúlyozottabban és magasabb szinten teljesítünk, ami megerősít bennünket abban, hogy jó úton járunk – zárta beszélgetésünket Petőfi Lajos.

K?vetkez? mérk?zés

K


VS 

1970. 01. 01.

Korábbi mérk?zés

V

Veszprém KK
VS  Dávid Kornél KA

73 - 85

2024. 04. 24. 18:00

K?vess minket

Névadó partnerünk

Kiemelt Támogatóink

Támogatóink