Naptár

Betöltése

A felnőtt-öltözőn is kopogtatna

2015. Augusztus 24.
8 éve
 
– Nem uralkodott el rajtam hurrá-hangulat, hogy a klubnál dolgozó elöljárók és szakemberek szerint a VUKE egyik legtöbbre hívatott játékosa vagyok. Az elismerés inkább ideig-óráig tesz elégedetté, hogy körülöttem jól alakulnak a dolgok, megtérül a sportágba befektetett sok munka – mondta a tizenötödik születésnapját ősszel ünneplő Szűcs Péter, aki az előző korcsoportos bajnokságokban is bizonyította rátermettségét.

A Dózsa György Általános Iskolában végzett ifjú titán a törökországi Izmirben ismerkedett meg a kosárlabda alapjaival. Hogy karrierje miért épp az Égei-tenger partján fekvő, majd’ négymillió lelket számláló városban indult?! A katonaként szolgáló édesapja, a hajdani veszprémi ezredparancsnok akkortájt külhoni kiküldetésben volt arrafelé, és a vele lévő fia mindenképpen sportolni szeretett volna. Ám sem az úszás, sem a labdarúgás nem láncolta magához, nem úgy a kosárlabda, ami ott az idén török bajnoki címet szerzett Pinar Karsiyaka Izmir jóvoltából óriási népszerűségnek örvend. Három éve kezdődött a kosaras-karrierje, de mert nem volt ügyetlen, jó állóképességgel és kondícióval rendelkezett, hamar kiderült: van érzéke a sportághoz, gyorsan ráköszöntek a sikerek. – A kosárlabdát mindegyik sportágnál élvezetesebbnek találtam, nem is volt kérdés, hogy Magyarországra hazatérve, 2014-ben tovább íródjon a pályafutásom. Az U14-es serdülőknél a VUKE szakmai főnöke, Petőfi Lajos volt az edzőm, irányításával nyolcadikak lettünk a nyugati régióban. A legutóbbi szezonban már az U16-os kadettoknál szerepeltem, de mert a mindennapokat edzőváltás és sérülések nehezítették, nem is olyan rossz a nyugati rész A-csoportjában elért negyedik helyezés.

A Medgyaszay István Szakképző Iskola és Gimnázium sporttagozatán továbbtanuló diák nem csak az U16-os együttesben követelt helyet magának, hanem időnként az U18-asban is (a vezetőedző-váltás után mindkét gárdánál Petőfi Áron volt a trénere), ahol az is előfordult, hogy az ellenfél legveszélyesebb emberét kellett kikapcsolnia a játékból. A fiatalabbaknál főként a hármas, kiscsatár-poszton volt bevethető, és a mérkőzéseken rendszerint elkapta a fonalat, a maximumot hozta ki magából. Mivel szinte a hét minden napján edz, vagyis szorgalmasan dolgozik, kiegyensúlyozottan és magabiztosan produkál, töretlenül fejlődik. Az U16-os csapat legjobbjaként több derbin lépte át a harmincpontos határt, miközben a lepattanókkal és az átadásokkal sem maradt adós (utóbbiak számát náluk nem tartják nyilván). A pontvadászatukban úgy lett harmadik a mesterlövészeknél, hogy mikor nagyon vezettek, a trénerük a padra ültette. Az értő szemek szerint felettébb szorgalmas, mindig megfogadja a tanácsokat, ezért is hallat magáról mind többször, s mind több helyen. – Ha kell, felvállalom az ütközéseket és betörök a palánk alá. Állítólag jól cselezek és védekezek, nincs gond a labdavezetésemmel, viszont a kinti dobásaim és a „játékátlátásom” még nagyon is fejleszthető – vallotta be. Utóbbihoz persze rutin is kell. Eztán is azon vagyok, hogy a produkcióm fokozatosan javuljon. Ennek érdekében komolyan dolgozom, elvégzem a kijelölt feladatokat. Hétvégenként egyéni dobóedzéseket tartok, hogy később is a tőlem elvárható szintet hozzam. Most 183 centi vagyok és 65 kilót nyomok a mérlegen, állítólag még 12-15 centit nőhetek. Ha így lesz, akkor gyakrabban kell látogatnom a konditermeket, mivel néhány kilónyi izom elférne rajtam. A helyi felnőtt-körből Kámán Tamás a kedvencem, szeretném, ha egyszer nekem is hasonló lenne a játékom, úgy harcolnék ki faultokat, s úgy oldanék meg egy-egyezéseket és játékhelyzeteket.

Szűcs Péternek ősztől Simon László és/vagy Sipos Ádám lesz az edzője a VUKE U16-os és U18-as csapatánál, úgy véli: mindkét sportolóval örömteli lesz a közös munka. Addig is mind több tapasztalatra tenne szert, így szóba került az is, hogy bekapcsolódik a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém zajló felkészülésébe. Tavaly ilyenkor már gyakorolt Novák Patrikékkal, s a közös munka pluszt adott a játékának. Mint elárulta: az út végén (?) az itteni nagycsapat van, úgy tervezi, hogy három-négy év múlva bemutatkozna Vertetics Ádámék között. – Akik addigra remélhetőleg már az A-ligában vitézkednek. Mit adnék azért, hogy egyszer náluk is számítsanak rám?! Emiatt is kell a teljesítményemre folyamatosan rátenni egy-egy lapáttal.

Nem vitás, Szűcs Péter még jobb mutatókkal állna elő. Nem számolgat, csak céloz és talál.
 
Fotó: foto24.hu

K?vetkez? mérk?zés

K


VS 

1970. 01. 01.

Korábbi mérk?zés

GY

Veszprém KK
VS  Vásárhelyi Kosársuli

99 - 77

2024. 04. 13. 18:00

K?vess minket

Névadó partnerünk

Kiemelt Támogatóink

Támogatóink