Naptár

Betöltése

Ez a csapat messzire juthat

2016. Március 05.
8 éve
 
HOYA-Pannon Egyetem Veszprém–Oroszlányi SE Lions 75-70 (18-17, 18-17, 19-17, 20-19)

Veszprém, 500 néző. Vezette: Sabáli, Török, Esztergályos.

Veszprém: Vertetics 8, Novák 4, Kámán 17/6, Körtélyesi 23, Popovic 3. Csere: Simon 2, Takács 12, Kálló, Oltárczy 6/6, Sipos. Vezetőedző: Mérész Csaba.

Oroszlány: Kiss 12, Burai 13/3, Wehner 6, Bocsárdi 7, Vujovic 14/3. Csere: Sonyák 3, Gorzsás 8, Hadnagy 5/3, Zrínyi, Ughy 2, Keller. Vezetőedző: Vavra András.

Miként várható volt: az első és a második helyezett rangadója különleges hangulatban kezdődött. A nézőtéren egy gombostűt sem lehetett leejteni – a tornateremre kitehették a megtelt táblát –, a szurkolótáborok fergeteges hangpárbajt vívtak egymással, így hát a létesítmény minden szegletében tapintható volt a feszültség. Mintha a pompás körítés az elején a hazaiakat bénította volna: a vendégek kaptak előbb lábra (0-4), aztán az ideges, büntetőt is rontott egyetemisták kezdtek magukhoz térni (3-4). Felpörögni viszont nem tudtak, egyrészt minden „gólért” keményen meg kellett dolgozni, másrészt az ellenfél harcosabbnak, de ugyanakkor nyugodtabbnak is tűnt (3-10). Mérész-edző időt is kért, lévén, a támadások döcögtek, a tanítványai négy perc alatt három pontot dobtak – miközben a személyi hibákat serényen gyűjtögették. Kámán Tamás triplája volt a jeladás, eztán ritmusra leltek az övéi, szigorú védekezésből indulva diktálták a tempót (10-12). Ebben az időszakban Vertetics Ádám volt a kulcsfigura, a karmester forintos labdákkal hozta helyzetbe a társait, akik megfordították az állást (14-12). A pályán kemény, de sportszerű presztízscsata zajlott, szenzációsan védekeztek a felek, de az már akkor látszott, hogy a mieink kombinatívabban iparkodnak (mutatta ezt a gólpassz-arány is: huszonegy-hat). A második negyed Körtélyesi Gergely showjával indult: az erőcsatár előbb labdát csent, aztán lepattanót gyűjtött, végül a közönség kedvében járva, zsákolt is (22-17). Bár a másik oldal egyik legjobbjának, a szerb Nikola Vujovicnak nem igazán ment a játék – legfeljebb a lepattanó-szedés –, együttesüket nem lehetett leszakítani, hiszen ők is roppant motiváltak voltak (24-23). Később ki is egyenlítettek, de a vezetést nem vették át, ugyanis ők is feszültek voltak: a javukra megítélt temérdek büntetőnél többször megremegett a kezük (harmincegyből nyolcat hagytak ki). Az idén ihletett formában lévő Oltárczy Máté ellenben higgadtan szállt be a mérkőzésbe, a pályára lépése után két hárompontost is elsüllyesztett (32-26). Az oroszlánok azonban az aprócska előnyt kis híján ledolgozták a nagyszünetig, rendre kihasználták, ha lankadt a bakonyiak figyelme (36-34).

Fordulást követően megint akadt némi probléma az összpontosítással, aminek révén Burai Róberték visszavették a vezetést (36-40). Ekkortájt Takács Andrásnak volt köszönhető, hogy az éllovas rövid időre egalizált, ám a vendégek – kitartó munkával – ügyeltek arra, hogy az eredményjelző-táblákon a nagyobb szám az ő nevük mögött álljon (44-45). Egy ideig még menetelt a vetélytárs (49-50), aztán a furcsa bírói ítéletek dacára kezdett megmutatkozni, hogy a mieink rengeteget dolgoztak a héten, a szakvezetőjük pedig kiváló stratégiát eszelt ki a gigászi csatára. Körtélyesi ugyan zseniális megoldásokkal vétette észre magát – a pontjain túl hat faultot harcolt ki, kilenc gólpasszt adott és tizenkét lepattanót szedett –, a veszprémiek mégis csapatként jeleskedtek és egységesebbek is voltak (53-50). A záró felvonás négypontos hazai előnyről indult, ami hét-, majd ötpontos lett, vagyis a gárdák az eredményt illetően elkezdtek „liftezni”. Kámánék hiába játszottak összeszedetten, taktikusan és fegyelmezetten, a rivális nem, helyesebben nehezen akarta feladni a küzdelmet (63-61). A listavezető faulthatáron védekezett, ami idővel megzavarta az oroszlányiakat, akik elkezdtek kisebb-nagyobb hibákat véteni (68-61). Még ennél is volt feljebb (72-63), zúgott a teremben a „Játszik a csapat” rigmus, ám aki azt hitte, hogy a különbség hatására „hazaindul” a vendégbusz, tévedett. Vavra-edző alakulata az utolsó erőtartalékait mozgósította, s a szívük fáradtan is vitte őket előre (72-68). A hajrára nagyon összeszedték magukat (73-70), ám a lefújáskor hatalmas ünneplésben részesült mieink végül törlesztettek a decemberi vereségért és megőrizték a hazai veretlenségüket.

Mérész Csaba: Mindenkinek gratulálok, a csapatoknak, a drukkereknek, hiszen egy fantasztikus mérkőzésen vagyunk túl, ami végződhetett volna más eredménnyel is. Nüánszok döntöttek, ezért is kellett, hogy csapatként viaskodjunk, meg persze egy kicsi szerencse is. Éppen ilyen csatára számítottam, tudtam, hogy a vendégek alaposan megnehezítik a dolgunkat. Nem számolgatunk, igyekszünk a lehető legjobb mutatóval zárni az alapszakaszt.
 
Fotó: foto24.hu

K?vetkez? mérk?zés

K


VS 

1970. 01. 01.

Korábbi mérk?zés

GY

Veszprém KK
VS  Vásárhelyi Kosársuli

99 - 77

2024. 04. 13. 18:00

K?vess minket

Névadó partnerünk

Kiemelt Támogatóink

Támogatóink