Naptár

Betöltése

Feldobás előtt: Veszprém – Tiszaújváros

2023. Szeptember 21.
7 hónapja
Szeptember 23-án, 18:00-tól a Vetési Albert Gimnáziumban a Veszprémi Kosárlabda Klub számára is elindulnak az NBI/B Zöld csoport alapszakaszának küzdelmei. Az egy osztállyal lejjebb kerülő bakonyiak vendége a 2023/24-es idény nyitófordulójában a Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK együttese lesz.
 
A Veszprém az előző szezon alapszakaszát az utolsó helyen zárta a Piros csoportban, ám a playout során nem sok választotta el a bennmaradástól, hiszen előbb a Fót ellen maradt alul egy véglegetekig kiélezett csatában, majd ugyanez volt a helyzet az osztályozón is a Budafok ellen. Ám végül mindkét esetben a bakonyiak maradtak alul, így búcsúzni kényszerültek a Piros csoporttól, hogy aztán most ősszel a Zöld csoportban álljanak rajthoz, megcélozva a visszajutást. Tervezik tenni mindezt egy a tavalyinál is fiatalabb, az edzői stábot is beleszámítva huszonhárom éves átlagéletkorú kerettel. A Veszprém nyári játékosmozgásairól korábbi cikkünkben olvashatnak bővebben.
 
Az új vezetőedző, Alex Geddes által vezetett alakulat összesen hét felkészülési mérkőzést játszott az előszezonban. Először nagyarányú vereséget szenvedett a Vasastól hazai pályán (55-90), majd a Budafokot (83-67) és a SMAFC-ot (83-60) legyőzve megnyert egy felkészülési tornát Győrben. Ezután ismét a Vetési Gimnáziumban léptek parkettre Szabó Péterék, ám a Piros csoportos BKG simán nyerni tudott ellenük (60-85). Majd jött egy felkészülési torna Cegléden, ahol előbb a házigazdák diadalmaskodtak a Veszprém felett (87-55), majd a harmadik helyért zajló összecsapáson a Zöld csoportos Békéscsaba is (83-78). Az edzőmeccsek sorát a szintén Zöld csoportos Pénzügyőr otthonában zárta a VKK, ám ennek is vereség lett a vége (81-67).
 

A Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK a 2022/23-as szezont a Zöld csoportos bajnokság harmadik helyén zárta. Az alapszakaszban még csak az ötödikek voltak tíz győzelemmel és tizenkét vereséggel, ám a rájátszásban a negyeddöntőben búcsúztatták 3-1-es összesítésben a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársulit. Az elődöntőben a Budafok jobb volt náluk 3-1 arányban, a bronzcsatában viszont 2-0-s összesítésben legyőzték a SMAFC-ot.
 
A nyár folyamán öt új játékossal erősítettek, Csák Bence (1-4-es poszt), Gáspár Balázs (4-5), Kocsis Zalán (4-5), Lakatos Máté (1-2) és Orliczki Mátyás (1-2) érkezett hozzájuk. A felkészülési mérkőzéseik jól sikerültek, legyőzték a Piros csoportba feljutó MEAFC-ot (81-76), míg pár héttel később az idegenbeli „visszavágón” szoros meccsen kaptak ki ellenük (89-84). A szintén Piros csoportos Jászberény ellen fordított volt a helyzet: előbb szoros vereség (71-72), majd győzelem. Sőt a szintén Piros csoportos DEAC U23 ellen is nyerni tudtak, ráadásul idegenben (50-61). A felkészülés zárásaként megnyerték Egerben a háromcsapatos Dobó-kupát: az Eszterházy SC ellen 73-99-re, a Százhalombattai KSE ellen pedig 92-66-ra nyertek Lekli József vezetőedző tanítványai.
 

Kemény csatára van tehát kilátás egyből a nyitómeccsen a veszprémi csapat számára, amelyre készülve a bakonyiak nyáron kinevezett vezetőedzőjét, Alex Geddest előbb a felkészülési időszakról kérdeztük, aki a következőket nyilatkozta: „A felkészülés során az volt a célunk, hogy szilárd alapokra helyezzük a csapat játékát, amelyre aztán folyamatosan építhetünk és fejlődhetünk tovább. Úgy érzem, ezt sikerült elérni. Mindenki tisztában van a klubnál és a csapatban, hogy mik az elvárások, és ezek elérése érdekében támogatjuk egymást. A miénk a legfiatalabb csapat a bajnokságban és nagy valószínűséggel igaz ez a teljes felnőtt kosárlabda mezőny vonatkozásában is Magyarországon. Remek érzés, de egyben nagy felelősség is ezeket a fiatal játékosokat bevezetni a felnőtt kosárlabdázás világába. Ez természetesen komoly kihívást jelent a számukra, éppen ezért jobb volt átesniük ezen a tűzkeresztségen már a felkészülési időszakban, mintsem a tétmeccsek során. Gyorsan akarunk növekedni, éppen ezért kemény ellenfeleket választottunk az edzőmérkőzésekre. Úgy érzem, hogy az előszezon céljainak nagy részét elértük. Ez az időszak ugyanis sosem arról szól, hogy megnyerd a találkozókat, hanem arról, hogy lerakd a megfelelő alapokat. Nekünk pedig sikerült ezt megtennünk az elmúlt hét-nyolc hét során.”
 
A skót szakemberrel természetesen kitértünk az előttünk álló idénynyitóra is, amely kapcsán a következőket mondta el: „Ez egy kiváló nyitómeccs lesz a számunkra, hiszen véleményem szerint, a Tiszaújváros egyike a dobogóra esélyes csapatoknak ebben a szezonban. Nagy ambíciókkal vágnak neki az idénynek, amelyre való felkészülésük során remek munkát végeztek. Már az előző szezonban is erős keretük volt, amelynek legjobbjait sikerült megtartaniuk, ráadásul a csapatuk gyengébb pontjainak megerősítése érdekében jó játékosokat szerződtettek. Ilyen igazolás például Gáspár Balázs és Kocsis Zalán, akik a négyes pozícióban korábban meglévő lyukat töltik be remekül. Kemény ellenféllel nézünk tehát szembe, amelynek az edzője is kiváló munkát végez, így nagy kihívás vár ránk. Ez ismét olyan találkozó lesz számunkra, amely elősegíti azt, hogy gyorsan növekedjünk. Nagyon várom már a hazai nyitómeccset, és biztos vagyok benne, hogy a szurkolóink is így vannak ezzel.”
 

Természetesen a 2023/24-es szezon során is számítunk a veszprémi szurkolókra, akik az előző idényben is végig támogatták a fiúkat, és amiért az egész egyesület hálával tartozik nekik. Bízunk benne, hogy a szombati találkozón is szép számban kilátogatnak és szurkolnak a fiúknak. A belépés ezúttal is, mint minden korábbi nyitómeccsen, ingyenes lesz. További fontos információ, hogy a Vetési Albert Gimnázium melleti parkoló munkálatai miatt, az intézmény területén is lehetőség van parkolásra, méghozzá hátul, a salakos futópályán, a kinti kosárlaba pálya mögött.
 
Aki esetleg nem tudna eljönni a nyitómeccsre, az élőben nézheti majd a YouTube csatornánkon.
 
Hajrá, Veszprém!
 
Fotók: phoenixkk.hu és Ulrich Tamás (Veszpremkosar.hu)

K?vetkez? mérk?zés

K

Veszprém KK
VS  SMAFC 1860 Soproni Egyetem

2024. 05. 05.

Korábbi mérk?zés

V

Veszprém KK
VS  Dávid Kornél KA

73 - 85

2024. 04. 24. 18:00

K?vess minket

Névadó partnerünk

Kiemelt Támogatóink

Támogatóink