Naptár

Betöltése

Interjú Alex Geddes vezetőedzővel

2023. Július 17.
9 hónapja

A Veszprém Kosárlabda Klub június végén jelentette be, hogy a 2023/24-es szezonnal kezdődően, három éven át Alexander Geddes lesz a csapat vezetőedzője. A fiatal skót szakembert Európa legtehetségesebb edzői közt tartják számon, amelyet az is bizonyít, hogy ő az Euroliga Vezetőedzői Testületének (Euroleague Head Coaches Board) az operatív vezetője, ráadásul már olyan szakmai tekintélyek mellett pallérozódhatott, mint a Zeljko Obradovic, a Partizan jelenlegi vagy Pablo Laso, a Real Madrid közelmúltbeli vezetőedzője. Alex edző jelenleg az Athlete Plus nemzetközi táborában (Summer Prep) vezeti a szakmai munkát a veszprémi Vetési Albert Gimnáziumban, két edzés között pedig velünk beszélgetett.
 
- Köszöntjük Veszprémben Geddes mester! Hogy érzed eddig magad a városunkban?
- Nagyon jól érzem magam. Ez egy nagyon szép város, és most épp a nyári tornát, a veszprémi kulturális fesztivál alatt éljük át. Úgy érzem, hogy ez egy nagyon kellemes közösség, és sok minden történik itt, különösen egy ilyen kis városhoz képest. Én személy szerint nagyon szeretem az ilyen kisebb városokat. Úgy érzem, hogy van egy remek közösség és van egyfajta pezsgése a városnak. Szóval egészen jól beilleszkedtem. Tetszik a hely, és a klub is tele van jó emberekkel. Sok kiváló ember dolgozik az egyesületnél, ez megkönnyíti az új környezetbe való beilleszkedést és a nyugodt munkavégzést. És nyilvánvalóan a kosárlabda egyetemes, így bárhol is van a kosárlabda, ha a kosárlabda jó, akkor minden jó.
 
- Melyek voltak a legfőbb érvek, amely miatt úgy döntöttél, hogy a következő három szezonban a Veszprém Kosárlabda Klub vezetőedzője leszel?
- Nos, ez a projekt miatt volt. (Naményi) Miklós előterjesztette a klubbal kapcsolatos elképzeléseit a következő 3-4 szezonra, és ez nagyjából egybeesett az én víziómmal arra vonatkozóan, hogy mit szeretnék. Ők a pályán akarnak sikereket elérni, és ezt úgy akarják megtenni, hogy tehetségeket fejlesztenek, fiatal magyar tehetségeket, konkrétan veszprémi és környékbeli tehetségeket, s ez egy olyan projekt és egy olyan elképzelés, amibe én bele akartam vágni, ráadásul itt tökéletesek a feltételek mindehhez. Van egy nagyszerű csarnokunk, edzőtermünk, tehát remek az infrastruktúra a felkészüléshez. A lehetőség adott arra, hogy gyorsan sikeres legyünk. Tehát az infrastruktúra, az emberek és az itt rejlő lehetőségek vonzottak ide, hiszen mindez nem sok projektben van meg, továbbá az ötlet, a hosszú távú projekt volt, ami elnyerte a tetszésemet.
 
- Milyen érzésekkel és tervekkel vágsz neki a feladatnak?
- Az biztos, hogy emelnünk kell az elvárásokat és a színvonalat. Én az Euroligából jövök, ahol magasak az elvárások és habár nem vagyok elég őrült ahhoz, hogy azt higgyem, azonnal meg tudunk majd felelni ezeknek a legmagasabb szintű elvárásoknak, ugyanakkor meg kell teremteni magunkban a törekvést, hogy elérjük ezeket az eredményeket. És ha egyszer képesek leszünk ezeket az elvárásokat felállítani, és felhozni az embereket arra a szintre, amire tudjuk, hogy képesek vagyunk, akkor azt hiszem, hogy nagyon gyorsan nagy sikereket érhetünk el. Tehát úgy kezdem meg a munkám, hogy itt már nagyszerű alapokkal rendelkezünk és nagyszerű emberekkel dolgozhatunk együtt. Amint elkezdjük lassan emelni a színvonalat, úgy érhetünk majd el nagyon gyorsan nagy sikereket.
 
 
- Melyek a legfontosabb alapelvek, amelyek mentén a csapatot irányítani kívánod?
- Nos, a menedzsment más, bárhol is vagy. Egy szezont töltöttem már az Euroliga Vezetőedzői Testületének operatív vezetőjeként. Elmondható, hogy mindenhol, ahol emberi erőforrással dolgozol, ott ahhoz kell alkalmazkodnod, hogy milyen játékosok állnak a rendelkezésedre és milyen emberekkel dolgozol a szervezeten belül. Fontos, hogy mi motiválja őket, és gondoskodnod kell arról, hogy ez összhangban legyen azzal, amit közösen el akarunk érni. De a fegyelmezett munka az egyik legfontosabb elvem. Fegyelmezettnek kell lennünk mindenben, amit csinálunk, és nem elégedhetünk meg olyan színvonallal, ami alatta van annak, amiről tudjuk, hogy el tudjuk érni. Az számomra nem lesz elég jó. Meg fogunk határozni egy mércét, és addig fogunk dolgozni, amíg el nem érjük azt. És bármi, ami alatta van annak, nem lesz elég jó számunkra. És így fogjuk elérni a céljainkat, hogy felállítjuk a mércét, elérjük azt, majd újra emeljük a mércét. És ezt a folyamatot ismételjük és ismételjük, amíg el nem jutunk oda, ahová tényleg el akarunk jutni.
 
- Milyen felfogást és játék stílust szeretnél kialakítani a veszprémi csapatnál?
- Nos, a játékstílust a rendelkezésünkre álló játékosok fogják diktálni. Érdekes játékoskeretünk van. Három tapasztaltabb játékos visszatér, és sok fiatal magyar tehetséget hozunk, ami nagyon izgalmas. Nagy hatással van rám a szerb kosárlabda. Egy szezont töltöttem a Zeljko Obradovic mellett a Partizánnál, és több más klubnál is voltam az elmúlt szezonokban. A stílusomra nagy hatással van tehát a szerb és tágabb értelemben az európai kosárlabda. Sok olyan taktikát fogunk alkalmazni, ami a játékosok nagyon specifikus erősségeit célozza meg, és megpróbálja kihozni belőlük ezeket az erősségeket. Nagyon célzottan és módszeresen fogunk dolgozni mind támadásban, mind védekezésben. A magyarországi B  csoportos liga stílusa pedig nagyon egyedi. Másképp játszanak profi szinten Magyarországon,  mint ahogyan a világ más részein. A B csoportban ehhez a fajta stílushoz igazodni kihívás lesz, de fel leszünk rá készülve.
 
- Mit gondolsz az eddig formálódó keretről?
- Nagyon tetszik, amit látok. Van néhány remek és tapasztalt hosszabbító játékosunk. A csapat tehát a szurkolóknak megszokott lesz. Ez a három srác, úgy gondolom, hogy kivételes vezetők lesznek a fiatalabb srácok számára, akik szintén nagyon tehetségesek. Őket fogjuk a csapat alapjává tenni, de más klubokból is hozunk fiatalabb játékosokat. Olyanokat, akik nem igazán kaptak lehetőséget azokban a klubokban, ahol korábban játszottak. Megnéztük a felvételeket, átnéztük a statisztikákat, elemeztük a játékukat, és ezek alapján elmondható, hogy amikor lehetőséget kaptak, kimondottan jól játszottak, és megmutatták, hogy nagyon magas a plafonjuk, nagy a fejlődési potenciál bennük. Valószínűleg a miénk lesz a legfiatalabb profi csapat Magyarországon átlagéletkor szerint. Meglátásom szerint, ha a magyar kosárlabda jövőbeli sztárjait akarod ma látni, akkor gyere Veszprémbe. Mivel van egy csomó igazán kivételes fiatal srácunk, akik a következő három évben fenomenális játékosokká fognak nőni. Tehát, ha a jövő sztárjait akarod ma látni, akkor látogass el Veszprémbe.
 
 
- A bejelentésedkor úgy fogalmaztál, hogy alig várod, hogy a skót szívedet és lelkedet, valamint a szerb kosárlabda szemléletedet elhozhasd az egyesülethez. Kérlek, ezt fejtsd ki kicsit bővebben is. Milyen személyiség vagy a munkád során?
- A szívem az skót. Glasgow-ban nőttem fel, és belülről skót vagyok, és a skótoknak kiemelkedő a munkamoráljuk. Rendkívül fegyelmezettek, és van egy olyan fékezhetetlen szellemük, amit nem lehet megtörni. Folyamatosan dolgoznak. De ezt én párosítoim azzal az oktatással, amelyet Szerbiában szereztem az európai és a világ kosárlabdázásának legjobb edzőitől. És ha ezt a legyőzhetetlen szellemet, a soha ne mondd, hogy meghalsz felfogást és a munkamorált ötvözöd azzal tartalommal, intelligenciával, módszeres munkával és a kosárlabdaedzés technológiájával, mint akadémiai tudományággal, amit Belgrádban kaptam, akkor egy elég erős kombinációt kapsz. Ez szeretném, hogy visszatükröződjön majd a játékosokon is a szezonban.
 
- És milyen Alex Geddes a hétköznapokban? Mivel töltöd például a szabadidődet?
- Jelenleg nem sok időt töltök a kosárlabdán kívül. A legtöbb időt ezzel a sporttal töltöm. Az összes barátom is kosárlabdaedző, így nehéz kiszakadni. Az élet egyik nagy öröme számomra, ha találok egy kávézót, leülök, és csak zenét hallgatok és olvasok. Ahogy már mondtam itt néhány srácnak, amikor játékosként a brit kosárlabda ligában játszottam, 6-7 órás utazásaink voltak, és imádtam őket, mert minden úton két-három könyvet is el tudtam olvasni. Szezononként körülbelül 12-130 könyvet olvastam el, imádtam. Most pedig, hogy minden olyan közel van, és nincsenek ilyen hosszú utazások, havonta egy könyvet olvasok csak el. Ezért azt kívánom, bárcsak több időm lenne az olvasásra, a zenére és a kávézásra.
 
- Hogy kezdődött Nálad a kosárlabda szeretete? Mesélj egy kicsit a játékosmúltadról is.
- Sokszor megkapom ezt a kérdést, mert egy skót kosárlabdaedző teljesen hihetetlennek tűnik, és nem hiszem, hogy van még valaki Skóciából, aki profi szinten dolgozik Európában. A kosárlabda iránti szeretetem először játékosként alakult ki. Skóciában elég jó junior játékosnak számítottam, pontrekordokat döntöttem meg, volt egy 85 pontos meccsem is, és összesen 16 döntőt játszottam. Tehát elég jó voltam otthon, a skót kosárlabda kontextusában, teszem hozzá. Egy szezont játszottam Portugáliában, majd játszottam a Glasgow Rocksszal a brit kosárlabdaligában, és játszottam a Derby Trailblazersszel az angol kosárlabdaligában. Szerettem játékosként is ezt a sportot, de mindig is éreztem a késztetést, hogy edző legyek. Mindig is úgy éreztem, hogy az agyam inkább így működik. Ezért úgy döntöttem, hogy ezt az utat választom. Ugyanaz a játék iránti szeretet és intenzitás, csak másképp kell csinálni. Ezt el lehet mondani a játékvezetőkről, a menedzsmentről, a marketingről és mindazokról az emberekről, akik szeretik a kosárlabdát. Mindannyian szeretjük a kosárlabdát, és ez csak egy másfajta módja annak, hogy ezt kinyilvánítsuk. De mindannyian osztozunk a kosárlabda iránti szeretetben, és ez az, ami mindenkit összehoz.
 
- Te vagy az Euroliga Vezetőedzői Testületének az operatív vezetője. Kérlek, mesélj az itt végzettmunkádról.
- Ez egy fantasztikus tapasztalatszerzés a számomra. A lehetőség, amit ott kaptam Goran Sasic-tól, hogy én legyek az operítv vezető hihetetlen volt. Az akadémián kezdtem a tanulást. Az akadémián kezdtem el tanulni, és három évvel később már én vezetem azt. Szóval kissé szürreális volt, hogy naponta beszélgethettem a bolygó legjobb edzőivel, és tanulhattam tőlük, még a napi interakciókból is, azaz hogy hogyan csinálják, hogyan közelítik meg a dolgokat. Kivételes tanulási és tapasztalatszerzési lehetőség volt ez. A munkánk része tehát az edzői akadémia irányítása. Több mint 200 edzőnk volt, több mint 50 országból, és évente megrendeztük az olaszországi és törökországi kongresszust, ahol az összes Euroliga- és Europa Kupa edzőt egy helyre hívtuk össze. A tanulás része kivételes volt. Látni ezeket az embereket napi szinten, még csak nem is a pályán, csak azt, hogy hogyan dolgoznak, hogyan terveznek, hogyan közelítik meg az életüket és hogyan viszonyulnak másokhoz, életre szóló élmény volt, és valóban a legnagyobb tanulási élmény, amiben csak részem lehetett.
 
 
- Eddigi pályafutásod során már volt lehetőséged tanulni olyan edzőlegendáktól, mint Zeljko Obradovic és Pablo Laso. Milyen volt velük a közös munka? Ha egy-két dolgot ki kellene emelned, amit tőlük tanultál, akkor mik lennének azok?
- Mindenki azt mondja, hogy Zeljko (Obradovic) egy nagy edző, de nagyon kevesen tudják, hogy miért. És nekem volt szerencsém ezt nap mint nap látni. Ő a legfegyelmezettebb ember, akivel valaha találkoztam. Minden egyes alkalommal azt teszi, ami jó és helyes, az első naptól az utolsó napig, minden egyes edzésen, minden egyes másodpercben. Ilyen fegyelmet és felkészültséget még soha életemben nem láttam. Minden egyes eshetőségre felkészíti magát és a játékosokat. Elszántan akarja, hogy sikeresek legyenek, és minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy elérjék azt a szintet, amiről tudja, hogy képesek rá. És néha ez a szint sokkal magasabb, mint azt a játékosok gondolják. Zeljko tudja, hogy a potenciál magasabb, és folyamatosan hajtja őket, hogy elérjék ezt a magasabb szintet, és ez különleges.
De hogy összefoglaljam Zeljkot, Pablo Lassot vagy éppen Sergio Scariolot, akkor azt mondanám, hogy ők a jövőben élnek. 10 másodperccel mindenki más előtt járnak, egy lépéssel mindenki előtt. Tudják, mi fog történni, mielőtt megtörténik. Meg tudják jósolni a jövőt, és sokszor ők irányítják azt. És amíg mi még mindig csak találgatjuk, mi is történik, ők már reagálnak rá. És ez teszi őket szupertehetséggé. Ez a közös bennük. Biztosan tudom, hogy nem fognak örülni annak, hogy ilyen szépen beszélek róluk. Nem hiszik magukról, hogy rendkívüliek lennének, de ha eltöltesz velük egy kis időt, akkor láthatod, hogy ők valóban kivételes emberek. Mindenek előtt, igazán kivételes személyiségek, és csak aztán fenomenálisan tehetséges edzők.
 
- Térjünk vissza a jelenbe! Most éppen a veszprémi Athlete Plus Summer Prep nemzetközi táborában dolgozol. Hogy teltek eddig a napok? Mire helyezitek a legfőbb hangsúlyt ezekben a hetekben, mi vár a fiatalokra?
- Sok olyan elvet ültetek át most is, amit a veszprémi programba fogok, amit által a veszprémi fiatalprogram a következő három évben a tehetséggyára lesz az első csapatnak. Sokkal több fiatal veszprémi srácot fogtok látni az első csapatban játszani, és ez a kadett, ifi és junior korosztályokban végzett munkából fog fakadni. Nagy hangsúly lesz labdavezetésből és kapott labdából való egy-egy elleni játékon, valamint a dobáskészségen. A cél, hogy fejlesszük ezt a 3 képességet. És ez az, amit most ezeknek a gyerekeknek tanítok.
Az egyik dolog, ami igazán lenyűgözött és meglepett a veszprémi fiatalokban, hogy milyen gyorsan tanultak, fogják fel és sajátítják a dolgokat, akárcsak az elvárt munkamorált. Ez az első számú dolog. Így tudod, hogy el tudod őket juttatni a következő szintre. Én láttam mindezt a gyerekeken, és úgy gondolom, hogy a megfelelő kosárlabdaképzéssel el tudjuk őket juttatni a következő szintekre, mert a munkamorál és a tanulási képesség megvan bennük. Ez az, ami manapság az igazi tehetséget jelenti a kosárlabdában az. És ez is része volt annak, amiért tetszett a veszprémi koncepció, mert van egy erős alap, amelyen a megfelelő hozzáállással tudunk dolgozni. Úgy érzem, hogy ez a következő három évben óriási előny lesz a klub számára, és sok gyereket fogtok látni, akik a junior korosztályból kerülnek be az első csapatba. Biztos vagyok benne, mert nagy hangsúlyt fektetek a fiatal tehetségekre, és a szurkolók is láthatják majd, hogy a tehetséggyárból a profik közé kerülnek majd a tehetségeink.
 
- Zárásként mit üzennél a veszprémi szurkolóknak?
- Kérem a szurkolókat, hogy továbbra is jönnek ki a meccseinkre és támogassanak minket. Idén olyan terméket fogunk a pályára tenni az első csapattal, amely izgalmas lesz. Úgy gondolom, hogy a jövő sztárjait már ma láthatják majd a drukkerek. Úgy érzem, nagyon sok sikert fogunk elérni, és szeretném, ha Veszprém városának lakói is eljönnének, és szemtanúi lennének. Reméljük, hogy tudunk adni nekik valamit, amire büszkék lehetnek, amit a sajátjuknak mondhatnak, és azt érezhetik, hogy velünk együtt részesei az útnak. Megragadja majd őket a történet, amit el akarunk érni. Én pedig egy olyan történetet, egy olyan programot és egy olyan csapatot szeretnék létrehozni, amely Veszprém városának olyasmit ad, amire igazán büszke lehet. Szeretném tehát, ha kijönnének, hogy lássák ezt, és remélhetőleg teljesíteni fogjuk a szurkolók és a veszprémiek iránti kötelezettségünket.
 

K?vetkez? mérk?zés

K

Veszprém KK
VS  SMAFC 1860 Soproni Egyetem

2024. 05. 05.

Korábbi mérk?zés

V

Veszprém KK
VS  Dávid Kornél KA

73 - 85

2024. 04. 24. 18:00

K?vess minket

Névadó partnerünk

Kiemelt Támogatóink

Támogatóink