Naptár

Betöltése

Interjú Baksa Szabolccsal

2020. Július 07.
3 éve
Tegnap írták alá a felek azt a szerződést, amelynek értelmében a 2020/21-es szezonban Baksa Szabolcs fogja betölteni a vezetőedzői posztot a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém kispadján. Trénerünkkel beszélgettünk az előtte álló kihívásokról és céljairól.
 
- Gratulálunk a vezetőedzői kinevezésedhez! Milyen érzések vannak most benned?
- Köszönöm szépen! Valamilyen szinten számítottam rá, többször beszéltünk erről a lehetőségről a vírushelyzet alatt. Nagyon megtisztelő számomra, hogy gondoltak rám, és alkalmasnak tartanak erre a feladatra. Szeretem a kihívásokat, és várom, hogy elkezdjük a közös munkát.
 
- Mesélnél egy kicsit a kosárlabdához fűződő szeretetedről és az eddigi karrieredről? Mik voltak a legfontosabb mérföldkövek?
- Az első lökést a 2008/09-es szezon adta, amikor Szarvas Gábor, akkori vezetőedzőm indított el az utamon. Együtt edzhettem például Mérész Csabival, illetve Kováts Viktorral is. Sokáig sportmenedzserként dolgoztam, de ezalatt is rengeteget tanultam, Sterbenz Tamástól és Kucsera Józseftől, nem csak a sportról, de a mögötte lévő munkáról is. A háttérben való szerepvállalás egy idő után nem volt kielégítő, így elkezdtem az edzősködést. Ki kell emelnem Boros Zoltánt, akivel a TF-en, majd Mérész Csabit, Nikola Lazicot és Arvydas Straupist is, akikkel Veszprémben dolgozhattam együtt. Klisének hangzik, de ez a sport az életem. Mindent, amit elértem, a kosárlabdának köszönhetem. Szeretnék fejlődni és minél többet visszaadni ebből.
 
- Veszprémben születtél, majd Budapesten jártál egyetemre. Miért döntöttél úgy, hogy visszajössz?

- Ha LeBron hazamehetett, akkor én is. (Nevet) Megtiszteltetés, hogy a szülővárosomban dolgozhatok. Nagyon komoly presztízst vívott ki magának a klub, nem volt nehéz döntés, gyorsan megegyeztünk.
 

- Fiatal korod ellenére máris vezetőedző vagy egy felnőtt csapatnál, hogy készülsz az előtted álló feladatokra és kihívásokra?
- Új terep lesz ez számomra. Habár felnőtt csapatról beszélünk, mégis fiatal gárda lesz. Meg kell találnunk, hogy hogyan tudjuk a legtöbbet kihozni az együttesből. Madár Bandival és Szabó Petivel szerintem mondhatom, hogy baráti viszonyban vagyunk, mindenben segíteni fognak nekem. Hozzátenném, hogy úgy vélem, nem a kor, hanem a személyiség számít. Győztes légkört akarok teremteni, és ha ez sikerül, akkor minden mérkőzés után úgy jöhetünk le a pályáról, hogy mi mindent megtettünk.
 
- Hogy látod, mi lesz a legfőbb különbség az eddigi másodedzői és a rád váró vezetőedzői pozíció között?
- Egyrészt több döntést kell meghoznom, komolyabb felelősség vár rám. Természetesen bizakodok. Aktív vagyok a padnál is, próbálok hatodik emberként része lenni a csapatnak, ez szerintem a felnőtteknél is nagyban hathat a srácokra.
 
- Milyen stílusú edzőnek és vezetőnek tartod magad?
- Nem tartom magamat egy autokrata főnöknek, nemcsak kiosztom a feladatokat. Ha valamit elrontunk, azt magamra vállalom. Úgy vélem, ezáltal a csapat is érezni fogja, hogy felelősséggel kell együtt dolgoznunk, és mindenki mindent bele fog adni.
 
- Mik a céljaid az előttünk álló idényre?
- Nehéz megjósolni ezt. A vírus sok mindent megváltoztatott. Kiegyensúlyozott bajnokság lesz szerintem. Amit lehet, azt minden mérkőzésen meg kell tenni azért, hogy sikeresek legyünk. Győztes kultúrát akarok az öltözőben.
 
- Mit gondolsz a csapat keretéről?
- Úgy gondolom, hogy a három tapasztalt játékosunk hosszú évek óta bizonyítja, hogy a posztjuk legjobbjai közé tartoznak. A fiatalokban megvan a tehetség, de még sok munka áll előttünk. Valószínűleg számos olyan helyzet lesz, amiben még nem voltak. Jó srácok, jó mentalitásúak, fogékonyak, és már jönnének is edzeni. Ezzel a csapattal próbáljuk meg a legjobb eredményeket elérni.

- Mit üzennél a szurkolóknak?
- Először is köszönöm a tavalyi szezont! Szinte mindig teltház volt, ez nagyon jól esett. A következő idényben közösen megtanuljuk, hogy mekkora értékkel bír minden egyes győzelem. Ehhez a szurkolók támogatására is szükség van. Megígérem, hogy ha kilátogatnak a meccsekre, mindig egy pályát felszántó, győzni akaró csapatot fognak látni!

- Köszönjük szépen a beszélgetést, és sok sikert kívánunk!
- Köszönöm szépen!
 

K?vetkez? mérk?zés

K

Veszprém KK
VS  Dávid Kornél KA

2024. 04. 24.

Korábbi mérk?zés

V

Dávid Kornél KA
VS  Veszprém KK

117 - 76

2024. 04. 21. 19:00

K?vess minket

Névadó partnerünk

Kiemelt Támogatóink

Támogatóink