Naptár

Betöltése

Interjú Birkás Andrással

2023. Augusztus 09.
8 hónapja
Csapatunk hátvédje, Birkás András is a Veszprém Kosárlabda Klubban folytatja a pályafutását. Az első csapatunkban már régóta pallérozódó és egyre fontosabb szereppel bíró huszonkétéves játékossal is készítettünk interjút az alapozás kezdetekor.
 
- Jól számolom, hogy ez lesz az ötödik idényed a Veszprém felnőtt csapatában? Hogy emlékszel vissza az első meccsedre, amelyen a nagyok közt léptél pályára?
- Igen-igen. Fehérváron az Alba U23-as csapatban volt már pár meccsem A Zöld csoportban. Piros csoportban viszont itt mutatkozhattam be, ha jól emlékszem az MTK Törökbálint ellen. Akkor még egészen mások voltak a csapat céljai, sikerült egy Hepp Kupa ezüstérmet elérni, de sajnos a bajnokságot a Covid félbe szakította, így már sosem tudjuk meg, hogy mi lett volna, ha befejeződik az a bajnokság. Kíváncsi lettem volna, mert edzőváltás után voltunk, és éppen kezdtünk jó formába lendülni.
 
- Visszatekintve az elmúlt évekre, hogyan látod a szereped és a játékod alakulását?
- Ahogy említettem az első évemben itt szerintem tíz fő felett volt az A csoportban már játszók, vagy azóta játszottak száma, ezen kívül még elég fiatal voltam, így örültem, ha egyáltalán a meccs keretben benne voltam. Aztán a következő évektől aktív tagja lettem a rotációnak, és azt gondolom, hogy évről évre egyre hasznosabban játszottam, és ezzel segíthettem a csapatot.
 
- Szerinted mik azok az elemei a játéknak, amelyben a leginkább erős vagy és a legjobban tudod támogatni a csapatot?
- Szerintem védekezésben sokat tudok segíteni a csapatnak, támadásban pedig szervezésben és a tempónk kialakításában.
 
- Mi volt számodra a legnagyobb tanulsága az elmúlt szezonnak és miben tudtál a leginkább fejlődni?
- Ez volt az első évem, amikor nem voltam már benne a fiatalszabályban. Szerintem ez sokkal nagyobb felelősséggel járt, többet játszottam irányító poszton, és emiatt sokkal több döntést kellett hoznom, amiben az év során fokozatosan előrébb tudtam lépni.
 
- Hogyan telt a nyári szünet?
- Hát először is a fő cél az volt, hogy elfelejtsem azt, ahogyan véget ért az előző szezon. Aztán egészen tartalmasan és egészen jól.
 
 

- Készültél egyénileg az idei nyáron is? Mire fektettél főleg nagy hangsúlyt?
- Őszintén bevallom, játékosként nem nagyon fogtam labdát, viszont azt gondolom, hogy jó állapotban vagyok. Kondiztam Starhon Kati nénivel, sokat bicikliztem, és sikerült teljesíteni életem első félmaratonját, amire azért készültem, szóval a futással nem lesz gondom.
 
- Te is dolgoztál edzőként az elmúlt szezonban az utánpótlásunkban, sőt az Athlete Plus nyári táborában is. Mesélj egy kicsit erről az oldaladról!
- Ez volt az első évem edzőként. Az U12-es csapattal dolgozhattam, akik igazából pont tíz évvel fiatalabbak, mint én. Országos szinten is egy nagyon szép eredményt értünk el, amiért nagyon büszke vagyok rájuk. De szerintem így van ezzel az egész klub és természetesen a srácok szülei is. Ugyanakkor még nagyon sokat kell dolgozniuk az elkövetkezendő utánpótlás éveik alatt. Az Athlete Plus táborban olyan nagy szerepem nem volt a kosárlabda szempontjából. A legfőbb feladatom abban a két hétben az itt lévő külföldi srácok koordinálás volt, sőt, be is költöztem velük a koliba, amit nagyon élveztem.
 
- Mik a benyomásaid az új vezetőedzőről, Alex Geddesről?
- Ebben a táborban láttam hogyan dolgozik, néha be is állhattam mellé, mint egy másodedző. Látszik, hogy nagyon érti a játékot. Remélem, hogy ez a következő évben a felnőtt csapat munkáján és eredményein is meg fog látszódni.
 
- Most kezdődik a felkészülés a következő szezonra. Milyen lesz az új csapatunk? Hogy érzed, mik lehetnek a reális elvárások a gárdával szemben?
- Viszonylag sokan érkeztek a csapathoz. Remélem, hogy egy jó és összetartó közösséget fogunk alkotni. Takács Erik érkezésének kifejezetten örülök, mert vele az utánpótlásban sok szép évet töltöttünk együtt.
 
- Zárásul mit üzennél a veszprémi szurkolóknak?
- A tavalyi szezon során sajnos nem úgy jöttek az eredmények, és a mutatott játékunk sem volt olyan sokszor, mint amit szerettünk volna. Ennek ellenére is szép számmal kilátogattak a szurkolók, amit nagyon köszönünk, és reméljük, jövőre ünnepelni tudjuk majd a csoportváltást.
 
 
Fotók: Ulrich Tamás - veszpremkosar.hu

K?vetkez? mérk?zés

K

Veszprém KK
VS  SMAFC 1860 Soproni Egyetem

2024. 05. 05.

Korábbi mérk?zés

V

Veszprém KK
VS  Dávid Kornél KA

73 - 85

2024. 04. 24. 18:00

K?vess minket

Névadó partnerünk

Kiemelt Támogatóink

Támogatóink