Naptár

Betöltése

Interjú csapatkapitányunkkal, Szabó Péterrel

2023. Július 27.
9 hónapja
A közelmúltban tájékoztattuk szurkolóinkat arról, hogy összeállt a Veszprém Kosárlabda Klub 2023/24-es kerete. A képzeletbeli csapatkapitányi karszalag és a karmesteri pálca továbbra is Szabó Péterhez tartozik majd, rutinos irányítónk tavaly megkötött szerződése ugyanis még további két évre szól. Akárcsak tavaly, idén is beszélgettünk vele a nyári felkészülési időszak kezdete előtt.
 
- 2022 nyarán aláírt szerződésed három évre szól, ebből most következik a második szezon. Milyen erőben érzed magad közeledve a harmincnegyedik születésnapodhoz? Mennyit vett ki belőled az előző idény?
- Repül az idő, de szerencsére nem érzem magamon. Egészségesen, jó erőben várom a folytatást. A tavalyi hároméves szerződés megkötése számomra azért volt fontos, mivel én is hosszútávon tervezek ebben a városban, amelyet nagyon megszerettünk, itt telepedtünk le a családommal. Már hat éve vagyok itt. Ahogy említettem, nem érzem magamon a kort, de ezért nap mint nap teszek is: úgy táplálkozom és edzem, ami mindezt elősegíti. Ezenkívül fontos megemlítene, hogy kiváló alapokat kaptam anno Szolnokon. A mai sportban amúgy is egyre inkább kitolódnak a pályafutások, ez rám is igaz szerencsére.
Fárasztó idényen vagyunk túl, amely csalódással ért véget, hiszen benn szerettünk volna maradni a Piros csoportban. Fiatal csapattal vágtunk neki a bajnokságnak, és végül pár apróságon múlt a bennmaradás. Nyílván fájt, de most már csak a jelennel és jövővel szeretnénk foglalkozni. A múltból tanultunk és ebből már profitálni szeretnénk a következő szezonban. A fiataloknak ráadásul nagy lehetőség volt az elmúlt idény a fejlődésre, reméljük ez is látható lesz rajtuk ősztől.
 
- Ezúttal is fiatal, sőt még a tavalyinál is fiatalabb együttessel vágunk neki a bajnokságnak. Mik a legfontosabb tapasztalatai az elmúlt idények, amiből tanulni és fejlődni kell?
- A csapategységen és a koncentráción kell javítani, az edzéseken és meccseken egyaránt, ezekben mind fejlődni kell. Az utóbbihoz hozzájárul az is persze, hogy legyen sikerélmény. Ha ez ugyanis elmarad, akkor főleg egy fiatalabb csapatnál a koncentráció és lelkesedés alábbhagy. Nekem tapasztalt játékosként arra kell ösztönöznem és megtanítanom őket, hogy az elvégzett kemény munka előbb-utóbb kifizetődik, és jobban fogunk szerepelni. Igen, valóban fiatal csapatunk lesz, de a kor nem minden. A rutin persze számít, de nem minden esetben. A hozzáállás és a fókusz fontosabb.
 
 
- Mivel töltötted a nyár eddigi részét?
- Hatodik évemre készülök Veszprémben, és minden idény végén tartok egy teljes hét pihenőt. Ezt követően Starthon Katalin erőnléti edző vezetésével elkezdem a munkát. Vele egyeztetve tartom magamat fitten. Továbbá edzéseket tartottam az elmúlt hetekben az Athlete Plus és a VUKE táboraiban is. És természetesen minden maradék időmet a családdal töltöttem. Nagy esemény vár ránk, hiszen hamarosan érkezik a második gyermekünk.
 
- Az Athlete Plus táborában találkoztál, sőt dolgozhattál együtt a csapat új vezetőedzőjével, Alex Geddesszel. Mik a benyomásaid róla, milyennek ígérkezik a közös munka?
- Ahhoz képest, hogy milyen fiatal, hatalmas tudással bír. Én is igyekeztem minél többet eltanulni tőle, hiszen utánpótlás vezetőként és edzőként is dolgozom. Az biztos, hogy rendkívül precízen és tudatosan készül. Mi már el is kezdtük a közösen az én játékom egyéni videóelemzését az előző idény alapján. Sokat beszélgettünk a jövőről is, felvázolta, hogy mik az elvárásai velem kapcsolatban. Elkezdtük tehát a közös munkát.
 
- És milyen volt maga az Athlete Plus tábora?
- Nagyon pozitív volt számomra. Sokan voltak, nagyon élvezték a gyerek, és rengeteget fejlődtek. Több edző volt, több kultúrából, így mi, magyar edzők is sokat tanulhattunk. Remélem, hogy ebben a mederben folytatódik az együttműködés és hamarosan újra találkozhatunk a gyerekkekkel, akik között sok barátság is szövődött.
 
- Visszatérve a Veszprém felnőtt csapatához, mit gondolsz az új keretről?
- Fiatal csapat, pár rutinos játékossal, köztünk Madár Bandival és Szeifert Zalánnal. Meg kell találnunk a közös kémiát, ez nagyon fontos lesz. Még az elején vagyunk mindennek, de úgy érzem, hogy az élmezőnybe tartozhatunk, ám még messze van a vége. Még sokat alakulhat a többi csapat is ráadásul. A mi dolgunk az, hogy minél jobb kémiát alakítsunk ki. Ezért én, mint csapatkapitány mindent meg fogok tenni, és továbbra is támogatom a fiatalokat, ahogy eddig is tettem.
 

- A kilencedik közös szezont kezditek Madár Andrással, egyértelműen korelnökként. Mit próbáltok majd átadni a fiataloknak? Anno kik voltak azok, akik téged a leginkább segítettek, akár mentoráltak az idősebb csapattársaid közül?
- A kilencedik? Úristen! Belegondolva is sok. Tízig meg se álljunk! (Nevet.) Minden játékelemben ismerjük egymást, olvassuk egymás mimikáját, tudjuk, mire gondol a másik. A fiataloknak a megfelelő edzéshez való hozzáállást szeretném átadni, és bármiben segítek neki, számíthatnak rám, bármikor hívhatnak. Igyekszem minden téren példát mutatni neki, hogy megtanulják, mivel jár a profizmus, hogy lássák, mi a helyes irány. Nekem személyes példaképem Szolnokon Thomas Kelly, Cziczás László, Molnár András és Báder Márton volt. Lacitól és Marcitól tanultam meg, milyen egy csapatkapitány, mindenben segítettek nekem. Kellytől pedig az irányító poszt fortélyait leshettem el. Mindegyikükkel baráti kapcsolatba kerültem. Közülük mégis kiemelve, a mentoromnak Cziczás Lászlót mondanám.
 
- Mik a csapat tervei a nyári felkészülési időszakra? Mikor kezdődnek az edzések?
- Augusztus 7-én, hétfőn kezdjük a közös edzéseket a fiúkkal. Kezdetben a fizikális felkészülésen lesz a hangsúly, ám aztán egyre inkább előtérbe kerül a labda, és a harmadik héten már várhatóan jönnek a felkészülési meccsek is.
 
- Mik a céljaid a következő idényre nézve mind egyéni, mind pedig csapat szinten?
- Továbbra is szeretnék jó példát mutatni a fiataloknak és vezetni őket. A csapattal szeretnénk minél előrébb végezni. A legfontosabb, hogy az edzéseken és a meccseken is tegyünk meg mindent a siker és a fejlődés érdekében.
 
- Zárásként mit üzennél a szurkolóknak?
- Először is nagyon sajnálom a kiesést, de higgyék el, minden tőlünk telhetőt megtettünk. Idén szeretnénk ezt kijavítani, és folyamatosan meghálálni az előző és az aktuális szezonbeli bizalmukat is. Köszönjük a mindenkori, kitartó szurkolásukat! Hajrá, Veszprém!
 
 
Fotók: tf-budapest.hu és Ulrich Tamás - veszpremkosar.hu

K?vetkez? mérk?zés

K

Veszprém KK
VS  SMAFC 1860 Soproni Egyetem

2024. 05. 05.

Korábbi mérk?zés

V

Veszprém KK
VS  Dávid Kornél KA

73 - 85

2024. 04. 24. 18:00

K?vess minket

Névadó partnerünk

Kiemelt Támogatóink

Támogatóink