Naptár

Betöltése

Nem csak az eredményesség számít

2015. Július 03.
8 éve
 
A VUKE négy évvel ezelőtt alakult meg, mondhatni a semmiből teremtették meg annak alapjait, hogy – a sportág népszerűsítése és tömegesítése érdekében – játékszert adjanak a kosárlabdát kedvelő gyermekek kezébe. Későbbi játékos-toborzások, tornaterem-keresések és szerelés-vásárlások után kirajzolódott számukra egy szakmailag megfelelő út, aminek középpontjában azóta is a fiatalok képzése, versenyeztetése és főként nevelése szerepel. Miután végiggondolták a képzést, meghatározták a fejlesztési tervet. A szakemberek közös nevezőre jutottak, miszerint a kitűzött célokat csak akkor érhetik el, ha az okítás új szemlélet mentén és új források bevonásával kezdődik el. – Az utánpótlás-nevelés egyik alappillére a széles tömegbázis kialakítása, ami a tehetségek kiválasztásának lehetőségét és a sportág keresettségét biztosítja. Fontos, hogy a kevésbé tehetséges fiatalok is maradjanak a sportági rendszerben és a kosárlabdázás valamely fajtáját űzzék, támogassák és kövessék – mondta Petőfi Lajos. A VUKE szakmai vezetője közölte: az A-csoportos körök háttérbázisához – korosztályonként, nem ritkán – tíz-tizenkét csapat tartozik. Ők hetente négy-öt, míg az akadémiai központok hat-hét edzéssel képzik az ifjakat. A fejlődés, illetve a versenyképesség érdekében nekünk is ezt kell szem előtt tartanunk, tehát több gyakorlási lehetőségre lenne szükségünk.

A veszprémiek immár öt korcsoportos gárdát számlálnak, mintegy száz, nyolc-tizennyolc év közötti igazoltat. Az U11-esek a legkisebbek, ők a Kenguruk, akik – Petőfi Lajos irányítása mellett – hetente kétszer a Rózsa iskolában dolgoznak. Az U12-es gyermekgarnitúra hetente háromszor a Belvárosi tornateremben edz, akárcsak az U14-es serdülők. Mindkét társaság foglalkozásait Papné Klein Ágnes irányítja. Az U16-os kadettok az Egyetemi Tornacsarnokban, míg az U18-as juniorok a Vetési gimnáziumban találkoznak. A nyugati régióban muzsikáló alakulatokat tavasszal Petőfi Áron dirigálta (előtte pedig Mérész Csaba), ám a következő szezonban már Simon László és/vagy Sipos Ádám koordinálja a munkájukat. A VUKE-csapatok közül legutóbb a 11 évesek domborítottak: a régiós döntőjükben, az országos B-fináléban harmadikak lettek, vagyis hazai korosztályukban az ország húsz legjobb együttese között zártak. – Jól eső érzés, hogy mind több családtag kíséri el a gyermekét a mérkőzésére, s olyankor gyakran fergeteges szurkolással szolgálnak – tette hozzá Petőfi Lajos. Az ilyen közös élmények magasabb szintre emelik a nálunk zajló képzést. A VUKE-ban ugyanis nem csak az eredményesség számít. Fontos, hogy a nebulók – kulturált körülmények között – testben és fejben is fejlődjenek. Olyan sportolókat szándékozunk nevelni, akik az élet minden területén megállják a helyüket. Emellett célunk az értékteremtés, hogy a legjobbak, az arra érdemesek a legmagasabb szintig eljussanak. Szeifert Zalán, Soós Nagy Bendegúz és Nagy Martin már bemutatkozhatott az NB I/B-s HOYA-Pannon Egyetem Veszprémben, ám nem lennék meglepve, ha idővel, a náluknál fiatalabb Soós Nagy Kornél, Szűcs Péter, Kalincsák Péter és Kovács Bálint is követné őket a sorban.

A VUKE-nál dolgozó szakemberek azon vannak, hogy javuljon a csapatok versenyképessége és a kosárlabda a királynék városában még népszerűbb legyen. – A tabellákon folyamatosan lépdelünk felfelé, a csatákon mind kiegyensúlyozottabban és magasabb szinten teljesítünk, ami megerősít bennünket abban, hogy jó úton járunk – zárta beszélgetésünket Petőfi Lajos.
 
Fotó: foto24.hu

K?vetkez? mérk?zés

K

Veszprém KK
VS  Dávid Kornél KA

2024. 04. 24.

Korábbi mérk?zés

V

Dávid Kornél KA
VS  Veszprém KK

117 - 76

2024. 04. 21. 19:00

K?vess minket

Névadó partnerünk

Kiemelt Támogatóink

Támogatóink