Naptár

Betöltése

NKA - Veszprém 85:82

2021. Május 05.
2 éve
Szezonbeli utolsó előtti meccsét játszotta ma, azaz május 5-én, 18:00-tól a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém csapata, méghozzá az NKA Pécs vendégeként. Az oda-visszavágós párharc tétje a bajnokság hetedik helyének a megszerzése. A bakonyiaknál kisebb betegség miatt nem léphetett pályára a kezdőcsapat tagja, Szücs Péter.
 
Férfi kosárlabda, NB I/B Piros csoport, rájátszás, 7-8. helyért, 1. mérkőzés:
NKA Pécs - HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 85:82 (27:24, 20:23, 17:21, 21:14)
Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia
 
NKA: Fülöp 4, Kocsis 9, Benke 9/3, Rosic 21/18, Gáspár 9. Cserék: Kollár 12, Váits 10/3, Molnár 4/3, Herger 7. Edző: Ivica Mavrenski
 
Veszprém: Sipos, Madár 23/15, Orgona 14/3, Szabó 13/3, Dukic 10/6. Cserék: Birkás 3, Futó 16, Glatz 3/3.  Edző: Baksa Szabolcs
 

Tudósítás:
 
Az NKA kezdte a meccset, és egyből egy hárompontossal nyitottak Benke révén, majd egy újabb triplával jelentkeztek, amit Rosic szerzett, így már hat pont volt közte. Ekkor Madár egy betörés végén megszerezte a HOYA első két pontját. Majd Gáspár állhatott a vonalra a hazaiaktól, és egyszer pontos is volt. Ezután a bakonyiak első triplája is beesett, Szabónak köszönhetően. A Pécs Gáspár révén egy duplával válaszolt, amire Szabó is egy kettessel felelt.  Aztán Benke is begyűjtött két pontot. Kollár egy hárompontossal tovább növelte a hazai előnyt (4. perc: 14:7). Kocsis közeli kosarára Szabó válaszolt, majd Gáspár dobott egy ziccert. Jókor érkezett tehát Futó faulttal együtt szerzett két pontja, majd a plusz egy. Rosic azonban egy pontos kinti dobással nem engedte, hogy közelebb kerüljenek a vendégek. Sőt, Kocsis kosarával már több mint tíz pont volt a pécsi előny. Madár mehetett a vonalra, és mindkét dobása a helyére került. Kocsis a túloldalon csak egyszer volt eredményes ebben a műfajban (8. perc: 24:14). Dukic szerzett kosarat Madár szép passzából. Kollár dobott be aztán egy büntetőt, míg Madár egy triplát, így tovább csökkent a különbség. Herger is csak egyszer volt pontos a vonalról. Dukic egy nagyon távoli hárompontossal válaszolt, majd egy labdaszerzés után Szabó fejezte be ziccerrel a negyedet (10. perc: 27:24).
 
A második etap Kollár sikeres büntetőivel indult, amire Birkás válaszolt egy duplával. Majd Futó egy kettő plusz egyes játékkal egyenlített. Herger azonban visszaszerezte az előnyt a hazaiaknak. Madár triplája viszont már a HOYA előnyét jelentette (13. perc: 31:32).  Madár ezután újabb hárompontost szerzett, ezért a hazaiak mestere, Ivica Mavrenski időt kért, hiszen csapata négypontos hátrányba került. A rövid szünet után Orgona és Kocsis szereztek egy-egy kosarat a palánk közeléből. Molnár hármasa minimalizálta a Pécs hátrányát, ám Orgona ezt nem hagyta annyiban, ezért ő is pontosan tüzelt kintről. Dukiccsal szemben szabálytalankodtak aztán, a Veszprém szerb légiósa pedig nem hibázott a vonalról. Majd Glatz is bevert egy hármast, amit követően újra időt kértek a Baranya megyeiek (17. perc: 36:45). Ekkor viszont elkezdtek kapaszkodni a hazaiak: Herger szerzett két duplát, közte Rosic egy triplát. Így ezúttal Baksa Szabolcsnak kellett gyorsan magához hívnia játékosait, hiszen már csak két pont volt a piros-szürkék fórja. Szabó kihagyott büntetői nem bosszulták meg magukat, ugyanis Orgona blokkolt szépen, elől azonban ismét nem sikerült kosárral befejezni az akciót. Az NKA-nak viszont igen, Fülöp adott hozzá két pontot, ám Futó is hasonlóan cselekedett az ellentámadás végén. A félidő utolsó kosara Kocsis nevéhez fűződött, amelynek köszönhetően döntetlen állásnál vonulhattak a nagyszünetre a csapatok (20. perc: 47:47).
 
 
A harmadik negyed Fülöp közeli kettesével, majd Madár két jó büntetőjével indult. Kollár kihagyta mindkétszer a vonalról, viszont labdát szerzett, amiből dobott egy ziccert, ezzel átvéve a Pécsnek a vezetést. Ezt Benke növelte még kettővel, ezért időt kért a Veszprém (22. perc: 53:49). Ezután Orgona dobott be egy duplát a vele szemben elkövetett szabálytalanság ellenére, és a sikeres büntetőjének hála már csak egy volt az NKA előnye. Ezután Kollár, majd ismét Orgona szerzett egy duplát. Benke dobott be két büntetőt, amire Szabó jó betörése volt a válasz. Szabó ezután büntetőből volt kétszer is eredményes, majd Futó duplája következett. Ezzel már három egységgel vezetett a Veszprém (26. perc: 57:60). Birkás a büntetővonalról eggyel növelte a különbséget. Majd jött egy szép támadás a HOYA-tól, aminek a végén Futó szerzett kosarat a palánk alól. Ekkor időt kért az NKA, hiszen hatpontos hátrányba kerültek. Kollár szerzett egy szép kosarat a betörése végén. Dukic hármasa érkezett válaszként pár rossz támadást követően. Kollár dobott ziccert a negyed utolsó percébe lépve, majd Orgona harcolta ki magának a lehetőséget, hogy a büntetővonalra álljon. Mindkétszer jól célzott. Rosic betalált a hárompontos vonalon túlról, a veszprémi fiúknak pedig nem sikerült kosárral zárni az utolsó támadást (30. perc: 64:68).
 
Az utolsó tíz perc több rossz akcióval kezdődött. Ezt a szakaszt Futó palánkalatti kosara zárta le. Majd egyből betalált a Pécs is, Váits szerezett egy triplát. Majd Váits faulttal együtt is dobott egy kosarat, és a vonalról is betalált, ezzel egyenlítettetek a hazaiak (34. perc: 70:70).  Ismét ő mehetett a vonalra, ezúttal kétszer dobhatott, de most sem rontott. Viszont Orgona is pontos volt a másik oldalon, miután őt is faultolták. Gáspár szerezett egy kettest, Váits pedig újra büntetőzhetett, és kétszer egy pont lett a jutalma. Futóval szemben ítéltek sportszerűtlen szabálytalanságot a játékvezetők, viszont csak egy pontot tudtak kihozni ebből a helyzetből a pécsiek, Molnár révén. Madár hármasa pont jókor jött a Veszprémnek, majd labdát is szerzett, megteremtve az esélyt az egyenlítésre. Futó élt is ezzel a lehetőséggel: leszedett egy támadó lepattanót, majd egy dobócsel után bedobta a ziccert. Madár pedig a kivédekezett támadás után újabb triplát szerzett. Időt is kértek erre a hazaiak (37. perc: 77:80). Ekkor azonban összekapta magát a Pécs, főleg Rosicnak köszönhetően, aki előbb egy büntetőt, majd egy hármas dobott be, ezzel átvéve a vezetést. Madár két jó dobása a vonalról azonban visszavette azt. Tovább folytatódott a „büntetőpárbaj”. Ezúttal Gáspár próbálkozhatott, de csak egyszer talált be. Gáspár újra mehetett a vonalra, ismét csak egyszer volt eredményes, ezzel azonban pont vezetett az NKA az utolsó perc kezdetén. A HOYA támadása nem hozott pontot, ezért faultolniuk kellett, Rosic pedig mindkét büntetőjét bedobta. Tíz másodperccel a vége előtt, hárompontos hátránynál időt kértek a vendégek. Szabó kétpontos kísérlete azonban kimaradt, így egy triplányi az előnye a Pécsnek a szombati visszavágóra (85:82).
 

Nyilatkozatok:
 
Baksa Szabolcs, a Veszprém vezetőedzője: Gratulálok mindkét csapatnak. Ebben a periódusában a szezonnak ez egy kiemelkedően jó mérkőzés volt. Voltak kisebb hibák, de a ritmusa és a látványossága is szórakoztató volt. Jó volt, hogy végre sok néző is kilátogathatott. A negyedik negyedben zónavédekezésre váltott az ellenfelünk, ami megzavart minket. Nem támadtuk túl jól a zónájukat. Voltak olyan helyzeteink, amiket a fáradtság miatt nem tudtunk bedobni. Nem nagy a különbség. Hazamegyünk, kielemezzük a mérkőzést, és felkészülünk a következőre, és várjuk a Pécset szombaton a visszavágóra.
 
Birkás András, a Veszprém irányítója: Nem játszottunk rossz mérkőzést. Támadásban és védekezésben is apróbb hibáink voltak, amik végül egy hárompontos vereséghez vezettek. Négy ponttal kell nyernünk otthon a hetedik helyhez, ami reméljük, hogy sikerülni fog, immáron a nézőink előtt. Gratulálok a Pécsnek.
 
Részletes statisztika ezen a linken érhető el.
 
Fotók: Fux Marcell – veszpremkosar.hu

K?vetkez? mérk?zés

K

Veszprém KK
VS  Dávid Kornél KA

2024. 04. 24.

Korábbi mérk?zés

V

Dávid Kornél KA
VS  Veszprém KK

117 - 76

2024. 04. 21. 19:00

K?vess minket

Névadó partnerünk

Kiemelt Támogatóink

Támogatóink