Naptár

Betöltése

Az első helyig pattogtattak

2019. Június 16.
4 éve
 
A Hoya-Pannon Egyetem Veszprém nyerte meg az Oroszlányba vitt Decathlon B33 Tour 2019 – tizenkét csapatos – országos döntőjét. Az eseményen pompás formával szolgált kosárlabdázóink „bónuszként” elutazhatnak egy közelgő, litvániai challenger versenyre.

A 2020-as tokiói olimpia hivatalos programjai közé is felvett szakág rövid idő alatt széles-, mi több, világhírű népszerűségre tett szert, ezt egyrészt a látványos és gyors produkciónak, másrészt az egyszerű szabályrendszerének köszönheti. A három a három elleni vetélkedésnek vannak sajátosságai, ezek közül alapvető, hogy a mérkőzéseket egy palánkra vívják, a pálya tizenötször tizenegy méter területű, a gárdákat pedig három plusz egy fő alkotja (…lépéshiba és kétszer indulás természetesen itt is van). A szembenálló felek közül az nyer, aki hamarabb éri el a huszonegy pontot, vagy tíz perc után jobban áll. Döntetlennél az a műhely diadalmaskodik, amely a hosszabbításban előbb éri el a két pontot. Minden dobás egyet ér, ám a hárompontos vonalon kívülről értékesített kettőt. Hat csapatfault után a személyi hibákért két dobás jár, tíz szabálytalanságot követően pedig két büntető és labdabirtoklás. A támadások befejezésére tizenkét másodperce van az együtteseknek. A lepattanó vagy szerzett labda után a játékszert ki kell vinni, vagy passzolni a triplavonalon túlra.

A nemzetközi szövetség (FIBA) által életre hívott játék hazánkban is kedvelt – az elterjesztői a széles körben történő megismertetését, a nevezettek versenyeztetését, a közönség kulturált szórakoztatását és a sportág népszerűsítését tűzték a zászlajukra. A nemrég zárult férfibajnokságban huszonnégy társaság vett részt, ők tavaly ősztől kilenc fővárosi, úgynevezett alapszakaszbeli fordulóban mérték össze az erejüket. Az összesített eredmények alapján alakult ki a tizenkét szereplős finálé mezőnye (…az ob-n U23-as spílerek vehettek részt, igaz, mindegyik alakulatban két „túlkoros” sportoló is lehetett). A Szabó Péter, Völgyi Marcell, Lógár Bence és Szűcs Péter alkotta mieink a B-csoportba kaptak besorolást, ahol három forduló után az első helyen álltak. Később ugyan a Vásárhelyi Kosársuli, illetve a Békési Gladiators eléjük férkőzött, de egy pillanatig nem forgott veszélyben, hogy az első hat hely egyikéről kvalifikálják magukat az oroszlányi döntőbe. Ott az A- és a B-csoport első hat helyezettje feszült egymásnak (…vagyis sorrendben az Oroszlányi SE Lions, a Pécsi VSK-Kronosz Kiadó, az Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC, a Budapesti Honvéd SE, a Budafoki KK, az MTK Törökbálint, valamint a már említett békésiek és hódmezővásárhelyiek mellett a veszprémiek, az Újpest-MT, a Miskolci EAFC és a Tiszaújvárosi Phoenix KK).

A Vértes északnyugati lábánál megejtett – „nézőbarát”: pörgő zenei dallamokkal aláfestett, folyamatosan kommentált és kísérőprogramokkal tarkított, tehát összességében szórakoztató – seregszemlét az időjárás is a kegyeibe fogadta, minden adott volt ahhoz, hogy az érdeklődők – a felettébb erős mezőnyben – nagy iramú, izgalmas, küzdelmes és kiélezett összecsapásokat láthassanak. A bakonyiak általában nagy ellenállásra kényszerültek, de végül mindenre válaszoltak, sikerült mindenkit felülmúlniuk: a soraikban mindig akadt valaki, aki hozzátette a szükséges pluszt, aminek révén – nem kis bravúrt végrehajtva – megnyerték a tornát. Az ellenfelek hiába próbálkoztak, a viadalon dominált veszprémiek végső sikerét nem tudták megakadályozni, Völgyiék minden esetben döntésre vitték a dolgot (…mögöttük a győriek lettek a másodikak, a békésiek és az oroszlányiak pedig a harmadikak). A győztes gárda valamennyi tagjának jár a dicséret. Mivel a FIBA satelite tornává minősítette a felnőtt férfi ob-t, az első helyezett Szabóék július harmadikán és negyedikén részt vehetnek a litvániai Kaunasban egy nemzetközi challenger tornán.

K?vetkez? mérk?zés

K


VS 

1970. 01. 01.

Korábbi mérk?zés

GY

Veszprém KK
VS  Vásárhelyi Kosársuli

99 - 77

2024. 04. 13. 18:00

K?vess minket

Névadó partnerünk

Kiemelt Támogatóink

Támogatóink