Naptár

Betöltése

Fót - Veszprém 78-72

2023. Április 22.
1 éve
Elérkezett az NBI/B Piros csoportjában a playout első fordulójának utolsó, harmadik, mindent eldöntő meccse a házigazda PHOENIX-MT Fót és a Veszprém Kosárlabda Klub között. A győztes fél jutalma a biztos Piros csoportos szereplés a 2023/24-es szezonban, míg a vesztesre a Nagykőrösi Sólymok KE vár az utolsó két hely elosztásért és a biztos kiesés elkerülése ellen zajló, közeljövőbeli csatában. A Veszprém dolgát nehezítette a mai napon, hogy nélkülözni kényszerült az előző találkozón megsérült bedobóját, Vértes Zsombort.
 
Férfi kosárlabda, NB I/B Piros csoport, playout 1. párharc, 3. mérkőzés
PHOENIX-MT FÓT - Veszprém Kosárlabda Klub 78-72 (17-22, 21-22, 16-15, 24-13)
Fót, PHOENIX Sportcsarnok
Játékvezetők: Hervay Tibor, Vida József és Bagi Bálint
 
Fót: Bus 15/3, Katona 14/6, Kinney 16, Csapai 16/3, Bálint 10/6. Cserék: Füzi, Varga 5, Kékesi, Nagy 2. Edző: Surmann Gábor
 
Veszprém: Udemezue 12/6, Madár 12/9, Szabó 5, Ratiani 15/3, Orgona 21/6. Cserék: Szeifert 3/3, Varga, Birkás 4. Edző: Horváth Ákos
 
Részletes statisztika ezen a linken található.
 

Tudósítás
 
Remekül kezdte a meccset a Veszprém, 0-7 is volt a találkozó állása Ratiani, Promise és Orgona kosarainak köszönhetően, ám a hazaiak hamar kiegyenlítettek. Ezt követően fej-fej mellett haladtak a csapatok. A vendégektől Ratiani, Szabó és Madár dobták a kosarakat (6. perc: 15-15). Ratiani zsákolt, Bálint viszont triplát szerzett, majd Madár értékesítette egyik büntetőjét. A kilencedik percben Szeifert süllyesztett el egy triplát, Madár pedig egy középtávolit, ezzel ötpontosra növelve a vendégelőnyt. Az utolsó percben ezt Orgona még növelte kettővel, ám ekkor Bus megtörte a hazai pontcsendet két pontos büntetőjével (10. perc: 17-22).
 
Bus és Kinney révén 4-0-val indította a második etapot a Fót, majd Bálint duplájával a vezetést is átvették. Jött is a vendégidőkérés (13. perc: 23-22). Kinney és Katona két-két pontjával nőtt volna tovább a hazai előny, ha nem jön Promise zsákolása és Birkás két jó büntetője, amivel minimalizálta a távolságot a bakonyi gárda. Ekkor jött Nagy és Csapai egy-egy duplája, és ismét öt volt közte. Orgona válaszolt egy kettő plusz egy pontot érő játékkal. Kinney és Csapai öt pontjával távolodott volna Fót újra, ám Ratiani és Madár ugyanennyit termelt ekkor a másik térfélen, Szabó kosarával pedig már egyenlített is a Veszprém (18. perc: 36-36). Sőt, Birkás révén ismét vezettek a vendégek, de ekkor Csapai egalizált, mint kiderült ez volt a félidő utolsó hazai kosara. Ellenben a vendégek hat pontot szereztek zsinórban Orgona, Madár és Szabó révén (20. perc: 38-44).
 
 
A harmadik negyed is veszprémi kosárral indult, méghozzá Ratiani duplájával, amit Szabó gólpasszából szerzett, majd ismét ő volt eredményes, ezzel tízpontos előnyt alakítva ki (23. perc: 38-48). Katona egy büntetője következett Ratiani technikaija után, ám Orgona bedobott egy duplát, Bálint viszont egy triplát. Orgona percei következtek, aki kétszer is betalált még, időkérésre késztetve a hazai kispadot (26. perc: 42-54).  Kinney törte meg a hazai pontcsendet, majd Csapai is betalált, ezért ekkor Horváth Ákos kért időt. A megbeszélésnek meg lett az eredménye, Orgona ismét kosárral jelentkezett. Bus célzott jól mindkétszer a büntetővonalról, majd Csapai is eredményes volt újra. Varga kosarával már csak négy pont volt a vendégelőny, éppen ezért a legjobbkor jött Madár hármasa. A negyed utolsó percében még Bálint dobott egy duplát (30. perc: 54-59).
 
A zárófelvonás nem indult jól a Veszprémnek, ugyanis három perc után előbb kiegyenlített a Fót, majd Varga büntetőjével a vezetést is átvette. Fontos pillanatban érkezett Orgona hármasa (33. perc: 62-64). Csapai egy jó büntetője csökkentette volna az előnyt, ám Promise is berámolt egy triplát. Csapai ekkor két pontot szerzett Kinney passzából, nem hagyva leszakadni csapatát, akik utóbbi kosarával egyenlítettek is. Ratiani vette vissza a vezetést a Veszprémnek (36. perc: 67-69). Katona egyenlített ismét, majd Kinney kosarával már a Fót vezetett, majd ismét ő talált be, amivel néggyel mentek a hazaiak. Promise minimalizálta az előnyt távolról, nem sokkal a meccs utolsó percének kezdete előtt. Madár hármasa kimaradt, Busnak ütöttek oda, aki mindkét büntetőjét bedobta, hárompontos előnyt érve el. Majd Katona is büntetőzhetett a hazaiaknál, és egyszer be is talált, ezután Bus szerzett labdájából az ő újabb kosara biztosította be a fótiak győzelmét és jövő évi Piros csoportos szereplését (40. perc: 78-72).
 
 
Nyilatkozatok
 
Surmann Gábor, a Fót vezetőedzője: ,,Egyenlőre keresem a szavakat, egy elképesztő mérkőzésen vagyunk túl. A mai összecsapásban benne volt az egész szezonunk. Megjártuk a poklot, hogy aztán a végén mennybe mehessünk. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez a playout rendszer nem éppen kedvezett nekünk. Aki ezt nem érti, hogy miért mondom, annak szívesen kifejtem. Magára a mérkőzésre rátérve. Kár lenne titkolni, hatalmas volt a nyomás a csapaton és igenis éreztem az előző mérkőzés nem mindennapi történéseit a játékosokon. Emiatt görcsösen is játszottunk, amit alátámaszt a rengeteg kihagyott ziccerünk is többek között. A harmadik negyedet aztán kifejezetten gyengén kezdtük. A 27. percben -13-nál, mikor már “égni kezdett a házunk” hál istennek bejött a védekezés váltásunk. Ez a “mix defense” tavaly feljutást, idén pedig bennmaradást ért, ezt ki lehet jelenteni. Hiszen ez teljesen megfordította a játék menetét. Az érdem nem győzöm hangsúlyozni, hogy csakis a játékosoké, akik hihetetlenül összezártak a legszorultabb helyzetben is és maximálisan teljesítették, amit kértem tőlük. Csapai és Kinney ma is bizonyította, hogy mekkora erősítést jelentenek a csapatnak. De ki kell emeljem Bus csupaszív játékát is, aki sérülten játszott és ennek ellenére helyén volt a szíve a roppant fontos büntetőinél. De a többiek is mind-mind dicsérhetők, a szív diadala volt ez, s a kollektív győzelemhez mindenki kellett. Köszönöm játékosaimnak ezt a mai mérkőzést, és egyúttal gratulálok nekik. Tényleg nagyon büszke vagyok rájuk. Ahogy a stábomnak is köszönettel tartozom, de akik mindenképp említést érdemelnek, azok a fantasztikus szurkolóink. Libabőrös hangulatot teremtettek, igazi 6. emberünknek éreztük őket. Ezért érdemes csinálni ezt nekünk. Gyakorlatilag belőlük erőt merítve tudtuk véghez vinni ezt a nagy feltámadást, ami végül bennmaradást ért a Piros csoportban számunkra. Úgyhogy a siker közös. A Veszprém és Horváth Ákos kollégám előtt emelem kalapom. Nagyon megnehezítették a dolgunkat. Rengeteget fejlődtek pár hónap alatt, és látszott, hogy tudatosan készültek a playoutra. A mutatott produkcióik után bátran állíthatom, hogy helyük van a Piros csoportban. Minden jót kívánok nekik a folytatásra. Mi pedig megpróbáljuk kihozni majd a maximumot a még ránk váró 9-12. helyért folyó mérkőzésekből."
 
Horváth Ákos, a Veszprém vezetőedzője: ,,Gratulálok a Tigriseknek! Óriási küzdelemben legyőztek minket. Az egész csapatom előtt le a kalappal, és emelt fővel készülhetünk a Nagykőrös ellen. Azt gondolom, hogy ezen a meccsen látottak alapján mindkét csapat megérdemelte volna a Piros csoportos tagságot! További sportsikereket kívánok a Tigriseknek. Mi is jövünk velük..."
 
 
Fotók: archív, Ulrich Tamás – veszpremkosar.hu

K?vetkez? mérk?zés

K


VS 

1970. 01. 01.

Korábbi mérk?zés

V

Veszprém KK
VS  SMAFC 1860 Soproni Egyetem

87 - 101

2024. 05. 12. 18:00

K?vess minket

Névadó partnerünk

Kiemelt Támogatóink

Támogatóink