Naptár

Betöltése

Interjú a visszavonuló Szabó Péterrel

2024. Május 22.
3 hónapja
Szabó Péter, a Veszprém Kosárlabda Klub csapatkapitánya a múlt héten jelentette be, hogy befejezi pályafutását. A visszavonuló irányítónkkal készült interjú olvasható az alábbiakban.
 
- Mennyire volt nehéz meghozni ezt a döntés, hogy befejezed a versenyszíntű kosárlabdát?
- Ha valamit tizenhét éve csinálsz napi rendszerességgel, akkor természetesen nehéz meghozni a döntést. Úgy érzem, ennek most volt itt az ideje. Rengeteg üzenetet kaptam régi edzőktől, volt csapattársaktól, szurkolóktól is, amit itt is szeretnék megköszönni nekik. Egy korszak most lezárult és egy új kezdődik az életembe. Nem fogok elszakadni a kosárlabdától. Próbálom átadni azt a tudást a fiataloknak, amit én is szereztem és kaptam.
 
- Rendkívül tartalmas pályafutás áll mögötted. Melyek azok a pillanatok, amelyeket elsőre kiemelnél, amelyekre a legszívesebben emlékszel vissza?
- Igen, ez így igaz. Amire a legszívesebben emlékszem az a Magyar Bajnoki cím a Szolnokkal és a Hepp Kupa győzelem a Veszprémmel.
 
- Minek vagy kinek a hatására és hány évesen kezdtél el kosarazni?
- Nyolc évesen kezdtem a kosárlabdát. A bátyám is kosarazott, és az ő hatására vágtam bele.
 
- Ki volt a példaképed gyerekként?
- Akkoriban, mint szinte minden kis kosaras, nyilván odáig voltam Michael Jordanért. De igazából az Olajban játszó Cziczás Lászlót és Thomas Kelley-t mondom a példaképeimnek, akiktől szerencsére sokat is tanulhattam.
 
- Mi volt az első nagyobb sikerélményed fiatal korodban?
- Csapat szinten az U20-as Országos Bajnokságon elért harmadik helyezés. Egyénileg pedig az U18-as és U20-as válogatottság, később pedig, hogy bekerültem az egyetemi válogatottba.
 
- A Szolnok felnőtt csapatához kerülve egy nagyon erős keret tagja lettél. Mesélj egy kicsit azokról az évekről és arról az együttesről.
- Szolnokon mindig jó légiósok voltak, és magyar válogatottak is játszottak. Nehéz volt bekerülni az aktív rotációba, főleg az utolsó évemben, amikor rengeteg válogatott játszott nálunk. És hozzáteszem, fiatalszabály sem volt, mint az elmúlt években. Úgy érzem, a lehető legtöbbet tudtam tanulni és kihozni azokból az évekből.
 
 
- 2018 nyarán igazoltál Veszprémbe. Hogyan foglalnád össze ezt a hat szezont? Melyek voltak az itt szerzett legszebb emlékeid?
- Előszőr is szeretném megköszönni az akkori edzőnknek, Mérész Csabinak, hogy idehívott Veszprémbe és rám bízta a karmesteri pálcát. Másodrészt pedig elnökünknek, Naményi Miklósnak is rengeteg köszönettel tartozom az elmúlt hat évért. Bármilyen problémám volt, bátran fordulhattam hozzá és készséggel ált a rendelkezésemre. A legszebb emlék pedig a kupasiker.
 
- Veszprémben telepedtél le a családoddal. Mit szeretsz a leginkább ebben a városban? Mik például a kedvenc helyeid?
- Veszprém és környéke egy csodálatos hely, amikor időnk engedi, kirándulunk vagy éppen elmegyünk az állatkertbe, és természetesen a Balatonra is minél többször próbálunk lemenni.
 
- Van olyan dolog a pályafutásodból, amit bánsz, hogy kimaradt vagy kimondottan sajnálsz, hogy nem sikerült, esetleg ha visszamehetnél az időben, akkor másként csinálnál?
- Sok döntőben és final fourban játszottam. Nyertem sok címet, de volt, amikor nem mi jöttünk ki győztesen. Ezekből mindig tudtam tanulni és még erősebb lettem. Összeségében így volt kerek a pályafutásom.
 
- Kiknek vagy a leginkább hálás, kik segítettek Neked a legtöbbet a karriered során?
- Három nevet említenék. Hegedűs Mária (Marika néninek), régi általános iskolai testnevelő tanáromnak és kezdő kosárlabda edzőmnek, hogy lefektette az alapokat. Ezután a gimnáziumi éveim alatt Tasnádi Zoltán karolt fel és mentorált engem. Zoli bá’ rengeteg segítséget nyújtott, és támogatott engem mindenben. Végül Pór Péternek is nagy köszönettel tartozom, aki a felnőtt csapatban próbálta mindig a lehető legtöbbet kihozni belőlem, és aki megtanította nekem a profi hozzáállást.
 
- Még Hódmezővásárhelyen kezdtél el edzősködni az utánpótlásban, és azóta is dolgozol ezen a területen. Mi motivált anno, hogy elindulj ezen az úton, és mik a jövőbeli terveid ezen a téren?
- Volt egy lehetőség, hogy Utasi Gábor mellett elkezdhetem az edzősködést egy iskolai és egy serdülő csapattal. Itt sajátítottam el az alapokat, és már akkor tudatosult bennem, hogy ezt a későbbiekben is szeretném folytatni.
 
- Mik azok a legfontosabb alapelvek, amelyeket mindenképpen igyekszel átadni a fiataloknak?
- Kitartás, szorgalom és magabiztosság.
 
- Zárásként még pár gondolat búcsúzóul? Bármit, amit szeretnél még elmondani?
- Hálás vagyok, és köszönettel tartozok családomnak, hogy támogattak a kosárlabda karrierem során.
 
 
Fotók: Fux Marcell - veszpremkosar.hu

K?vetkez? mérk?zés

K

Dávid Kornél KA
VS  Veszprém KK

2024. 09. 11.

Korábbi mérk?zés

V

Veszprém KK
VS  Kometa Kaposvári Kosárlabda Klub

0 - 0

2024. 09. 06. 18:00

K?vess minket

Névadó partnerünk

Kiemelt Támogatóink

Támogatóink