Naptár

Betöltése

Interjú Végh Mátyással

2023. Augusztus 13.
8 hónapja
Fiatal kora ellenére, a tizenhét éves Végh Mátyás is immáron az állandóságot képviseli a Veszprém Kosárlabda Klub keretében. Az egyesület egyik legnagyobb tehetségének tartott játékos folyamatos és gyors fejlődésről tett tanúbizonyságot az elmúlt években. A 2022/23-as szezonban már komolyabb szerep hárult rá, ám kétszer is bokaszalag-szakadást szenvedett, ami miatt csupán tizenegy meccsen léphetett pályára (hatszor kezdőként). Azokon a találkozón átlagosan 23,7 percet töltött a parketten és 5,2 pontot átlagolt. Matyi most már teljes mértékben felépült és várja az új idényt.
 
- Szia, Matyi! Hogy van a bokád?
- Szerencsére mind a kettő szakadásból teljesen felépült, és már készen áll az újabb megmérettetésekre és az elkövetkezendő mérkőzésekre.
 
- Mi történt pontosan, hogy sérültél meg?
- Az októberi szakadásom egy Hepp Kupa mérkőzésen történt. Az ellenfél játékosa, akin védekeztem betört, és amikor dobni próbált felugrottam szerelni, majd amikor leérkeztem, a lábfejére estem. A februári szakadás egy Pécsen játszott mérkőzésen történ, ahol egy gyorsindítás közepette hátulról meglöktek és így újfent az ellenfél lábára léptem.
 
- Meddig tartott összesen és miből állt a rehabilitációs programod? Mióta végzel teljes értékű edzésmunkát?
- Az első eset után intenzív rehabilitációban volt részem Tanai István irányítása alatt. Ez a program eltartott nagyjából két és fél hónapig. Majd jött a második sérülés, ahol műtéti beavatkozásra is szükség volt, emiatt a korházban végeztem a rehabilitációs munkát Soós-Ispán Dóra kezei alatt. Mindkét esetben profi módon támogatták a felépülésemet és hasznos feladatokkal láttak el, amiket azóta otthon is csinálok a jövőbeli sérülések elkerülése érdekében. Teljes edzésmunkát nagyjából az előző szezon vége óta tudtam végezni.
 
- Hogy élted meg az elmúlt szezont – a pályán, aztán a pályán kívülre kényszerült tagjaként a csapatnak?
- Lélekben nehéz volt feldolgozni a sérüléseket, de a pályán töltött percek mindegyike megtisztelő volt. A hibák, amik felmerültek orvosoltuk, ebben tanácsadóim voltak az edzőkön túl a csapattársaim is. A padra kényszerült meccseknél próbáltam ott segíteni, ahol tudtam, de nehéz volt nézni a mérkőzéseket úgy, hogy nem tudtam közvetlen befolyásolni azok kimenetelét.
 
- A nyáron részt vettél az Athlete Plus Summer Prep táborában. Mesélj róla, milyen volt?
- Én élveztem a tábort és rengeteget tudtam fejlődni. Szerintem mindenki, aki részt vett ebben a programban, egyetért velem és hasonlóan vélekedik a maga szempontjából. Rengeteg olyan edzővel volt lehetőségem együtt dolgozni, akik a kosárlabdáról hatalmas tudással rendelkeznek és ebből minél többet akartak nekünk megmutatni és megtanítani.
 
 
- Az említett táborban már dolgozhattál együtt a csapat új vezetőedzőjével, Alex Geddsszel. Mik a benyomásaid róla, milyen volt a közös munka?
- Nekem nagyon szimpatikus volt, ahogy edzést tartott, rend és fegyelem jellemezte, de ugyanakkor képes volt közvetlen lenni a játékosaival. Tudása a korát meghazudtolja, nem láttam még senkit, aki ennyire együtt él a kosárlabdával. Személy szerint nagyon várom az elkövetkezendő szezont, amiben biztos rengeteget tudok majd tőle tanulni.
 
- És mit gondolsz a csapatunk 2023/24-es keretéről?
- Nagyon bizakodó vagyok a csapatunkkal kapcsolatban, szerintem jó esélyekkel indulunk majd a bajnokságban. A szezon első két hónapja, ahol nélkülöznünk kell Nika Ratianit, különös figyelmet igényel majd, de az utána következő időszakot még pozitívabban látom.
 
- Milyen személyes célokkal vágsz neki az új szezonnak?
- Nekem a célom változatlan, a hibáim javítása mind személyes szinten, mind csapattaktikai szinten.
 
- Mivel töltötted a szabadidődet a nyáron?
- Természetesen dolgoztam a fejlődésemen a sportágamban, de a kosárlabda mellett belekóstoltam a kétkezi munkába is. Ezeken túl lehetőségem volt időt tölteni az Egyesült Államokban a családommal, és többek közt járhattam a Los Angeles Lakers, a Los Angeles Clippers és a Golden State Warriors otthonában is.
 
- Nézted az NBA-döntőt? Hogy tetszett, kinek szurkoltál?
- Természetesen néztem, és a denveri gárdának szurkoltam, mert kimondottan tisztelem azt az intelligens játékot, amit Nikola Jokic képvisel. Ezen a preferencián túl viszont nem volt nagyon más, ami befolyásolta volna azt, hogy kik mellett teszem le a voksomat.
 
- Beszélgetésünk zárásaként mit üzensz a szurkolóinknak az új idény kezdete előtt?
- Először is köszönöm mindenkinek, aki kitartott velünk az előző szezon alatt és velünk tart a következő idény során is. Nagyon jó érzés játékosként egy ilyen családba tartozni, mint ez a veszprémi közösség.
 
 
Fotók: Ulrich Tamás - veszpremkosar.hu

K?vetkez? mérk?zés

K

Veszprém KK
VS  SMAFC 1860 Soproni Egyetem

2024. 05. 05.

Korábbi mérk?zés

V

Veszprém KK
VS  SMAFC 1860 Soproni Egyetem

0 - 0

2024. 05. 05. 18:00

K?vess minket

Névadó partnerünk

Kiemelt Támogatóink

Támogatóink